Rätten avbröt efter praktgräl

Advokat Peter Danowsky gjorde materialkupp som fick rätten att kalla till enskild överläggning.


Ett stort gräl utbröt under rättegången när upphovsrättsindustrins advokat Peter Danowskys förhör med The Pirate Bays medgrundare Peter Sunde. Danowsky krävde att Sunde skulle kommentera en artikel från nättidningen Realtid om fildelningssajten. Artikeln fanns inte med i handlingarna, vilket fick försvaret att protestera vilt mot materialkuppen, som påminde om den som advokat Monique Wadsted blev stoppad för tidigare under veckan.

Sunde blev ytterst upprörd när en fyrasidig nyhetsartikel lades framför honom, som han innan inte tagit del av.

– Om du vill veta vad jag sagt offentligt, så förstår jag inte varför du lägger fram en artikel som varken innehåller någonting som jag har sagt, eller där mitt namn inte nämns?

Danowsky var märkbart frustrerad under förhöret där han ställde frågor om Sundes inblandning i The Pirate Bay. När Danowsky upplevde att han inte fick de svar, som Sunde tidigare gett uttryck för, enligt advokaten, försökte han ställa Sunde till svars för sina tidigare uttalanden genom att hänvisa till artiklar som inte fanns med i handlingarna, vilket fick försvaret att kräva svar av rätten.

Försvarsadvokat Peter Althin riktade udden mot Danowsky:

– Då utgår jag ifrån att vi får ta del av materialet i förväg. Annars blir det fullständigt en amerikansk rättegång där man kastar in saker utan någon har en aning om det. Vi har så kolossalt många handlingar här som vi redan har fått ta del av. Då är min fråga till advokat Danowsky: finns det mer material som ni kan låta oss få ta del av innan?

Ännu hårdare var hans försvarskollega Per E Samuelson:

– Alla handlingar ni tjuvhåller på och sparar på i överrumplande syfte måste upp på bordet. Nu gör ni samma fel i dag. Har du inte lärt dig något från i går?

Danowsky menade att han på förväg inte vet vilka handlingar som han måste kasta fram om Sunde inte vet eller minns vad som skrivits i enskilda artiklar.

– Peter Sunde har själv uppgivit att han har varit talesman för Pirate Bay. Vi ställer frågor om vad han då har uttryckt. I den mån han inte vet vad han har sagt kommer det att bli fullständigt nödvändigt att ta fram dessa handlingar. Jag vet ju inte om jag kommer att behöva dem, sa Peter Danowsky.

Det fick rättens ordförande att fråga om det eventuellt kan komma fler papper, oavsett vad Sunde kommer att svara på Danowskys frågor.

– Kommer det att komma fler papper? Om du har några sådana handlingar så ska de tillhandahållas, sa rättens ordförande till Danowsky.

Grälet tvingade rätten att bryta förhandlingarna och kalla till enskild överläggning, där domaren och nämndemännen skulle avgöra om okända handlingar skulle tillåtas. Tingsrätten beslutade att om frågor i förhör hänvisar till handlingar, ska dessa presenteras före förhöret.

– Sättet att processa är milt sagt förvånande. Plötsligt öppnas en dörr och in stiger ett helt nytt vittne, sa Peter Althin i pausen och jämförde med den klassiska teveserien om advokaten Perry Mason.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!