Despotify - lagligt eller inte?

Öppen källkod skapar debatt.


Som Nyheter24 tidigare skrivit om finns nu program som förvandlar Spotify - det lagliga alternativet för tillgång till gratis musik på internet - till en öppen godispåse för dem som olagligt vill kopiera musik.

Men det som kanske är mycket mer intressant, som bloggen Copyriot har uppmärksammat, är Despotify. Despotify är en klient med öppen källkod som även kan köras under operativsystemet Linux - med öppen källkod - vilket Spotify ännu inte kan.

Med Despotify slipper man reklam och problem med att viss musik inte kan spelas i olika länder. Än så länge kan man inte spara ner musiken på datorn, men eftersom källkoden är öppen är det bara en tidsfråga innan även det är möjligt.

Despotify har inte släppts som ett påhopp på Spotify och man hoppas att släppet inte skapar panik på Spotify. Tvärtom riktar man förhoppningar till att musikindustrin inser att det är poänglöst att försöka förhindra hundratals talangfulla programmerare och hackare.

På Despotifys hemsida kan man även läsa om möjligheten att modifiera klienten så att man även kan ladda ner musik. Det som dock står i vägen är det faktum att musikkvaliten på Spotify är lägre än om man skulle ladda ner musiken någon annanstans. Musiken som finns på Spotify är inte gjord för att laddas ner, utan för att strömmas.

Frågan är om det är lagligt att ladda ner musik från Spotify eller inte. Till skillnad från Despotifys hemsida och andra källor menar Rasmus Fleischer, som skriver på Copyriot och grundare av Piratbyrån, att det är lika lagligt att ladda ner musik från Spotify som att spela in musik från radioprogram. Bloggen menar på att det inte bryter mot upphovsrättslagen, men möjligtvis mot olika användaravtal.

– Det är inte olagligt att spela in ljudström, vilket gör att det borde vara lagligt att spara ner musik från Spotify. Men å andra sidan rör sig Spotify i en gråzon själva. Från början byggde de upp sin databas av musik med de anställdas och vänners musik, som till stor del var olagligt nerladdad. Detta har Spotify erkänt och till en stor del rensat bort från sin databas, säger Fleischer.

Vad detta innebär för Spotifys framtid är oklart, men det kommer påverka dem helt klart.

- Spotify har hanterat situationen väldigt bra. De har fört en diskussion med Despotify och kan se fördelarna med att göra Spotify mera öppet. Men de är bakbunda av skvibolagen som vill blockera möjligheten av användning av program som Despotify. Men som sagt så kan inte Spotify hänga med i utvecklingen, de kommer alltid ligga steget efter hackarna, säger Rasmus Fleischer till Nyheter24.

Detta är högst intressant nu när Pirate Bay-rättegången pågår och IPRED-lagen klubbats igenom. Tekniken kommer alltid vara snabbare än lagstiftningen och det kommer finnas genvägar till gratis underhållning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!