Piraträttegången: Åklagarnas vittnen pressas

Nyheter24 följer förhandlingarna från piraträttegången.


Rättegången mot internetsajten The Pirate Bay fortsatte under tisdagen och har nu avslutas. Förhandlingarna i tingsrätten tog sin början vid 13:00-tiden, då åklagarsidan kallade två vittnen.

Magnus Mårtensson från IFPI, kallades för att vittna i rätten. Mårtensson hade tidigare utfört en bevissäkring från The Pirate Bay och laddade då ned ett antal artister från sidan.

– Jag gjorde så kallade skärmdumpar för att styrka bevisningen och visa vart jag var i processen, menar Mårtensson.

Bevisinsamlingen påbörjades veckan nio 2008 och materialet lämnades sedan över till myndigheterna.

Mårtensson kunskaper kring nedladdning ifrågasattes sedan.

– Mitt uppdrag var ju bara att visa hur enkelt det gick att ladda ner, ingen teknisk undersökning över filerna, så det kan jag inte uttala mig om, menar Mårtensson.

Hätsk stämning

Stämningen blev hätsk i rätten när Per Samuelsson frågade om Mårtensson var medveten om att man också kunde ladda ner torrentfiler från Google. Mårtensson verkade då mäkta irriterad över advokatens förhörssätt. Vid flera tillfällen försvarade han sig med att säga att han inte var någon bittorrentexpert och hade svårt att svara på de frågor som ställdes.

– Så du säger till mig att du arbetat på IFPI i 15 år och inte vet att man kan ladda ner torrentfiler från Google, frågade Samuelsson.

– Nej det är inget som vi pratar om på arbetsplatsen, hävdade Mårtensson.

Förhöret med Mårtensson avslutades. Rätten tog en kort paus innan Anders Nilsson från Antipiratbyrån skulle förhöras.

Anders Nilsson pressades i rätten

Åklagare Håkan Roswall inleder förhöret med Nilsson och börjar med att fråga hur han gått tillväga när han laddat ner bevissäkring från The Pirate Bay.

– Jag har i efterhand öppnat torrentfilerna för att titta vilka trackers som är aktuella. Jag har också kollat att jag fått ip-adresser från The Pirate Bay, menar Nilsson.

Dock kom Nilsson inte ihåg exakt vilka filer han laddat ner och kunde endast nämna ett fåtal spel och filmer.

Roswall avslutade sitt förhör med Nilsson och Monique Wadsted tog vid för några korta frågor. Sedan ställde Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson frågor om Nilssons utbildning och hans datakunskap.

– Du säger att det mesta av materialet är piratkopierat och att du fått den slutsatsen via topp 100-listan. Det är ju en oerhörtviktig uppgift, hur har du kommit fram till det, frågade advokaten.

– Jag har inte använt någon speciell metod, menade Nilsson.

– Så du drar alltså den slutsatsen av att titta på 100-listan utan att använda dig av någon särskild metod, så det är så du har kommit fram till ditt uttalande som du framför i rätten att materialet till största del är piratkopierat?

– Ja så är det, jag har tittat runt lite, hävdade Nilsson.

– Innebär det att det är omöjligt för dig att ha en uppfattning att en majoritet är piratkopierat?

– Nej, uppenbarligen så har jag ju en uppfattning, men jag ju har faktiskt inte dokumenterat det.

– Gick du inte vidare i din utredning då och laddade hem verken?

– Nej det gjorde jag inte.

– Hur kan du då säga att det då är piratkopior?

– Det är med största säkerhet piratkopior, menade Nilsson.

Förhöret med Anders Nilsson avslutades. Klockan nio i morgon fortsätter förhandlingarna och inleds med förhör av målsägarnas vittnen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!