MP: Rätt att bojkotta israelisk idrott

S: För bort bråket från idrotten till den politiska arenan.


För några dagar sedan stoppades den israeliska damtennisstjärnan Shahar Peer från att spela i Dubai Open. Anledningen var att Förenade Arabemiraten saknar diplomatiska förbindelser med Israel. Den 6 till 8 mars planeras en Davis Cup-match mellan Sverige och Israel i Malmö - ett spektaket som vänstern tycker att man ska stoppa för att visa att man inte tolererade den massiva bombningen av Gaza. Nu ställer sig miljöpartiet på samma linje.

– Det är viktigt att det i så fall blir en bred internationell bojkott. Annars blir det ingen effektiv påtryckning, säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson till Sydsvenskan.

Det tredje oppositionspartiet är dock splittrat. Medan Ilmar Reepalu och Morgan Johansson vill stoppa tennismatchen mot Israel i Malmö talar den officiella partilinjen i stället om att sköta frågan på den politiska arenan. Socialdemokraterna vill ställa Israel mot väggen genom samarbetet med EU.

– Vi är jättetuffa mot Israel. Samarbetsavtalet mellan EU och Israel är viktigt. Det märks i plånboken på dem. Nu ska det fördjupas. Då ska vi ställa krav på dem att isoleringen av Gaza upphör och att vägspärrar på Västbanken tas bort, säger Urban Ahlin, partiets utrikespolitiske talesman till Sydsvenskan.

Nyhetsinslag om bojkotten

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!