Malmöbo friades i Hamasmål

Den Malmöbo som åtalats frias av.


Mannen som åtalats för att genom sin insamlingsverksamhet indirekt ha stött Hamas frias av Malmö tingsrätt.

Han har varit åtalad för brott mot den så kallade finansieringslagen, alternativt brott mot sanktionslagen.

Mannen har via föreningen al-Aqsa spannmål under flera års tid samlat in pengar till utsatta barn på Västbanken och i Gaza. Pengarna har gått till organisationer som enligt åtalet har koppling till Hamas, en organisation som terrorstämplats av EU.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ville att han skulle dömas till fängelse då hon ansåg att en bieffekt av välgörenheten har varit att Hamas har stärkts. Under rättegången har hon försökt visa att mottagarorganisationerna ingår i Hamas nätverk.

Totalt samlade mannen in mer än fyra miljoner kronor via föreningen al-Aqsa spannmål. Ungefär hälften kom fram till Västbanken och Gaza, medan en del av hans pengaöverföringar frystes av USA och Storbritannien.

– Det är bra. Nu kan arbetet med att skicka pengar till barn fortsätta, säger försvarsadvokat Laue Traberg Smidt.

Han är särskilt nöjd med domstolens skäl till friande.

Malmö tingsrätt konstaterar att Hamas och Israel har ett förhållande till varandra som är krigsliknande. Att Israel har olagligförklarat organisationer som Malmöbon skickat pengar till anser domstolen därför helt saknar betydelse.

Vidare anses bevisvärdet i de tidningsartiklar, tv-inslag, bokavsnitt och olika hemsidor på internet som åklagaren hänvisat till som "mycket lågt".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.