Helin sabbade Linda Skugges text

- 21/02/2009, 23:19 -

Aftonbladets chefredaktör stoppade intervju med Marcus Birro.

Efter att Aftonbladets lördagsintervjuare Linda Skugge ägnat timmar åt att fråga ut Marcus Birro om hans skrivande och längtan efter barn valde tidningsledningen att stoppa artikeln. Den fick absolut inte gå i tryck. Birro misstror i efterhand Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, som han tror fattade beslutet, och ser händelsen som hämnd för att han tidigare nobbat Aftonbladet som arbetsgivare.

– Allt som allt lägger jag ner en arbetsdag med att resa ifrån min familj, träffa Linda, svara på kompletterande via mail, bli fotad och ordna med bilder. Jag har aldrig varit med i något liknande, säger han till Dagens Media.

Tidningsledningen förnekar att det handlar om hämnd.

– Den här intervjun planerades, precis som Birro själv påpekar, för länge sedan. Och den känns helt enkelt inte aktuell längre, säger Niklas Bodell, informationschef på Aftonbladet, som i övrigt hänvisar till Jan Helin, till Dagens Media.

Birro har jagat Jan Helin för att få svar på varför Aftonbladet ställde artikeln, utan att ens ha läst den. Tanken var att det skulle gå i tryck som en lördagsintervju. Så sent som på torsdag eftermiddag skickade han de önskade, privata bilderna till Lena Bergman, chef för lördagsintervjuerna på Aftonbladet. Det var då fortfarande inget tal om att den inte skulle gå i tryck. Han och Skugge kompletterade via mejl ett antal gånger.

– Någon gång under sen eftermiddag på torsdag får Jan Helin reda på att det gjorts en stor lördagsintervju med mig och beslutar på egen hand att stoppa och kassera intervjun. Det är osnyggt skött mot mig, mot hans chefkollega Lena Bergman och det är i högsta grad osnyggt skött mot fotografen, och mot Linda Skugge, säger Marcus Birro till Nyheter24.

Men enligt Marcus Birro själv var tidningens chefredaktör mer uttryckligt fientlig än så.

– Jag ogillar dig som person och vill inte ha dig i tidningen, ska Helin ha sagt till Birro under ett telefonsamtal innan han slängde på luren.

Han tycker att tidningen borde stå till svars för sina lögner.

– Det var bara en dryg månad sedan som Helin erbjöd mig jobb. Han känner sig sviken av mitt nej och av att jag varit öppen med varför jag tackade nej, säger Birro till Nyheter24.

Skrivet av: