Birro: Jag fick ett hatsamtal av Helin

- 22/02/2009, 00:01 -

Aftonbladets chefredaktör skrädde inte orden i samtal med Marcus Birro efter artikelstopp.

Först stoppade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sin medarbetares - Linda Skugge - långa intervju med Marcus Birro, sedan ringde han upp den senare och spydde sitt hat över poeten. "Jag ogillar dig som person och vill inte ha dig i tidningen", ska Helin ha sagt till Birro innan han slängde på luren.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Jan Helins vendetta mot Birro. Lördagsintervjuaren Linda Skugge hade träffat Birro och intervjuat honom om hans skrivande och om rollen som pappa, och allt verkade klappat och klart. Men när Helin fick nys om artikeln stoppade Aftonbladets tidningsledning den från att gå i tryck - trots att ledningen inte tagit del av den innan.

Marcus Birro tycker att beteendet påminner om Berlusconifasoner och "stinker gammal Sovjet". På sin blogg delger Birro sitt samtal med Jan Helin:

"Jag påpekar att intervjun handlar om ofrivillig barnlöshet, om längtan, kärlek, sorg, tröst och den oerhörda glädje som infinner sig när ett älskat barn föds efter många år.

Det rör honom inte i ryggen. Det framkommer med all önskvärd tydlighet att hatet mot mig är så starkt att det inte spelar någon roll att han inte läst artikeln eller vad den handlar om.

Det stinker gamla Sovjet."

Birro uppmanar nu sina läsare att kontakta Jan Helin och ställa honom till svars. Tidigare har Marcus Birro tackat nej till jobb på Aftonbladet till förmån för Expressen.

Skrivet av: