Nu fortsätter piraträttegången

I dag fortsätter rättegången mot de åtalade grundarna.


I dag fortsätter rättegången mot de åtalade grundarna för sajten The Pirate Bay. Under fredagens förhandlingar fick rätten avbryta, då ett gräl mellan upphovsrättsindustrins advokat Peter Danowsky och Peter Sunde utbröt. Förhandlingarna återupptas klockan ett och åklagarens vittnen Magnus Mårtensson, IFPI, och Antipiratbyråns Anders Nilsson ska då höras, skriver SVT.

Debatten fortsätter att spraka i bloggosfären, där de flesta är tveksamma till en fällning mot fildelningssajten. Tommy Hjalmarsson skriver på sin blogg att de åtalade antagligen kommer att gå fria.

"Jag är förvånad att åklagarsidan inte har mer på fötterna. De har bara "nedladdnings-statistik", "transaktioner" och "mailkorrespondens" som pekar på den ekonomi som de åtalade sagt att Pirate Bay levt under. Tjatet om ekonomin verkar ihålig och kan bara vara till de åtalades fördel. Syfte och vad folk tänker kan ju inte åtalas, så det kan nog inte heller vara annorlunda. Men kontentan är nog att Pirate Bay kan fortsätta sin verksamhet", skriver han i bloggen.

Lars Åberg, kulturskribent, är däremot kritisk till nätpiraternas verksamhet och beskriver dem som ovilliga att betala något till samhället.

"Oavsett om den kommer klädd i kostym eller hood bygger den moderna piratkulturen på en ovilja att betala någonting till någon annan. Det är en Me, Myself & I-kultur. Och den sätts bara på prov om någon okänd skulle gå hem till piraten och lägga beslag på hans dator med motiveringen att den är allas.", skriver Åhberg, enligt GP.

Enligt en färsk undersökning som gjorts vid Lunds universitet uppger tre av fyra ungdomar att de struntar i fildelningslagen. Forskarna tror att det finns en stor klyfta mellan lagen och unga personers syn på rätt och fel i denna fråga. Studien är ett bevis på att dagens lagstiftning inte går i takt med den unga generationens beteende på internet. Nu tror man att detta i längden kan ge allvarliga konsekvenser.

– Om klyftan mellan de sociala normerna, det allmänna rättsmedvetandet och lagen blir allt för stor kommer man på sikt att sänka respekten för rättssystemet som sådant, och för rättsstaten, säger Måns Svensson, fil dr i rättssociologi vid Lunds universitet, enligt SvD.

Ungdomarna som tillfrågats i undersökningen svarade att de inte hade något emot att betala för musik och film på internet, så länge det är enkelt och relativt billigt.

– Men idag finns en annan logik. Tittar man på vad bloggare och andra engagerade tycker i den här frågan så menar de att "vi har inget emot att betala". Det som stressar är istället att lagstiftarna vägrar inse att världen ser annorlunda ut och att man tvingar in dem i ett ologiskt beteende. Det går inte att sätta tyglar på människor beteende, säger han, enligt SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!