"Större problem än fildelning"

Film i väst: Pengarna kommer aldrig tillbaka till den som verkligen gjort filmen.


En av jordens hittills största rättegångar mot fildelning hålls just nu i den svenska huvudstaden. Samtidigt går ett av Sveriges största filmcentra Film i väst ut och säger att det inte bara är fildelarna som utgör en fara deras verksamhet. Ett annat stort problem är att pengarna inte kommer tillbaka till den som gjort filmen.

Ny statistik från Svenska Filminstitutet, SFI, visar att allt fler går på bio igen, trots möjligheten att ladda ner film både lagligt och olagligt. Förra året gjorde Film i väst ett rekordår. Men trots de satsade 60 miljonerna kom bara fem miljoner tillbaka till egen ficka.

– Vårt stora problem är fördelningen, inte fildelningen, säger Film i västs vd Tomas Eskilsson till Ekot.

Till Nyheter24 säger Eskilsson att han definitivt inte är för olaglig fildelning, men han tror att man måste svara på fildelarnas fråga och argument om vem man ska betala till.

– Ska människor vara beredda att ladda ner film och musik, så kommer de att göra det först när de vet att de mesta av pengarna går till skaparen, och inte till visnings- eller distributionsledet, som i dag.

Hur menar du då?

– All lagstiftning bygger på att vi ska acceptera den. Det måste finnas en bra, stark och folkligt förankrad lagstifning i fildelningsfrågan om man ska bry sig om den. Först när människor vet vem de betalar till kommer de att sluta med illegal nedladdning, säger Tomas Eskilsson till Nyheter24.

Men att Film i väst antyder om orättvis fördelning av biljettintäkter har SF Bio svårt att förstå.

– Du kan prata med vilken liten biografägare som helst ute i landet som kämpar för att få sina biografer att gå runt. Det är ett väldigt märkligt uttalande anser jag. Vi tjänar pengar på att sälja läsk och popcorn, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio till Nyheter24.

Eskilsson hävdar att det finns exempel i länder där producenterna nästan klippt av distributionsledet helt. Affärsmodeller som man enligt honom borde titta på även uppe i Skandinavien.

– I Frankrike har redan en stor grupp oberoende producenter slagit sig ihop och börjat sköta sin egen distribution. Då har en större del av pengarna gått direkt till producenterna, vare sig man köpt en dvd, sett bio eller laddat ner filmen lagligt på nätet.

– I Israel får inte en filmproducent anlita en distributörer eftersom det kan påverka filmens kvalité. Det är också ett sätt att se till att publiken inte bara får se amerikanska blockbusters, säger Tomas Eskilsson till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!