Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemliga avtal hotar demokratin

Nyheter | 28/02/2009 14:15

I framtiden kan tullen söka igenom din dator, mobil och mp3-spelare

Det internationella handelsavtalet ACTA oroar politiker och bloggvärlden. Initiativet till avtalet togs av USA och Japan, men i förhandlingarna deltar även EU, Australien, Kanada, Marocko, Mexiko, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore och Sydkorea.

Din mp3-spelare kan bli genomsökt i tullen

Avtalet kommer göra det möjligt att för tulltjänstemän att söka igenom mp3-spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner för att hindra spridning av piratkopierade filmer, musik eller andra skyddade verk.

"Ett nytt internationellt avtal är på väg att ge tullen behörighet att genomsöka mediespelare i jakten på piratkopierat material", skrev den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid tillsammans med Vänsterpartiets Erik Josefsson, Centerpartiets Erik Hultin och socialdemokraten Erik Laakso i en debattartikel i SvD förra veckan.

Hemliga dokument

Michael Geist, professor i juridik vid universitetet i Ottawa i Kanada är kritisk till avtalet, bloggar regelbundet om Acta och har sett dokument som läckt från förhandlingarna.

– Det är mer ett rykte. Det finns inga särskilda skrivningar om det, utan tvärtom. Den europeiska delegationen har föreslagit en skrivning som tydligt klargör att det inte ska vara tillåtet för tulltjänstemän att söka igenom mediespelare. Men det för tidigt att säga om det kommer att accepteras.

Handlingarna är så hemliga så att när riksdagens näringsutskott hade möte i förra veckan fick ledamöterna gå till ett kassaskåp för att där läsa hemliga dokument. Eftersom de har tystnadsplikt får de inte uttala sig och dokumentet ligger kvar i kassaskåpet.

Sverige säger nej

Det som diskuteras nu är straffrättsliga sanktioner, civilrättsliga sanktioner och tullåtgärder. Däremot säger Sverige nej till att uppgifter om enskilda svenska medborgare ska kunna lämnas ut till andra Acta-anslutna länder. Och, skriver regeringen, förhandlingarna bör ske mer öppna.

Men förhandlingarna sker inte öppet, och folket har inte fått uttala sig i frågan, eller det finns inte ens en offentligt debatt. USA har skjutit på nästa möte med anledning av att Obama-administration inte har satt sig in i frågan.

Se Kulturnyheternas inslag om ACTA på SVT:

Skrivet av: