Hemliga avtal hotar demokratin

I framtiden kan tullen söka igenom din dator, mobil och mp3-spelare


Det internationella handelsavtalet ACTA oroar politiker och bloggvärlden. Initiativet till avtalet togs av USA och Japan, men i förhandlingarna deltar även EU, Australien, Kanada, Marocko, Mexiko, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore och Sydkorea.

Din mp3-spelare kan bli genomsökt i tullen

Avtalet kommer göra det möjligt att för tulltjänstemän att söka igenom mp3-spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner för att hindra spridning av piratkopierade filmer, musik eller andra skyddade verk.

"Ett nytt internationellt avtal är på väg att ge tullen behörighet att genomsöka mediespelare i jakten på piratkopierat material", skrev den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid tillsammans med Vänsterpartiets Erik Josefsson, Centerpartiets Erik Hultin och socialdemokraten Erik Laakso i en debattartikel i SvD förra veckan.

Hemliga dokument

Michael Geist, professor i juridik vid universitetet i Ottawa i Kanada är kritisk till avtalet, bloggar regelbundet om Acta och har sett dokument som läckt från förhandlingarna.

– Det är mer ett rykte. Det finns inga särskilda skrivningar om det, utan tvärtom. Den europeiska delegationen har föreslagit en skrivning som tydligt klargör att det inte ska vara tillåtet för tulltjänstemän att söka igenom mediespelare. Men det för tidigt att säga om det kommer att accepteras.

Handlingarna är så hemliga så att när riksdagens näringsutskott hade möte i förra veckan fick ledamöterna gå till ett kassaskåp för att där läsa hemliga dokument. Eftersom de har tystnadsplikt får de inte uttala sig och dokumentet ligger kvar i kassaskåpet.

Sverige säger nej

Det som diskuteras nu är straffrättsliga sanktioner, civilrättsliga sanktioner och tullåtgärder. Däremot säger Sverige nej till att uppgifter om enskilda svenska medborgare ska kunna lämnas ut till andra Acta-anslutna länder. Och, skriver regeringen, förhandlingarna bör ske mer öppna.

Men förhandlingarna sker inte öppet, och folket har inte fått uttala sig i frågan, eller det finns inte ens en offentligt debatt. USA har skjutit på nästa möte med anledning av att Obama-administration inte har satt sig in i frågan.

Se Kulturnyheternas inslag om ACTA på SVT:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.