Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gripenagent gripen för penningtvätt

Nyheter | 28/02/2009 12:55

Greven, som ska ha gjort Gripenaffärer med mutor, greps i Österrike.

Alfons Mensdorff-Pouilly, som misstänks ha mutat politiker för att de skulle köpa Gripenplan från Saab, greps i Österrike på fredagen.

Han uppges nu vara misstänkt för penningtvätt.

Greve Mensdorff-Pouilly är agent åt brittiska vapenkoncernen BAE Systems som äger Bofors och Hägglunds i Sverige och är Saabs samarbetspartner. Brittiska myndigheter misstänker honom för att ha mutat ungerska och tjeckiska beslutsfattare så de ska välja Gripen. Han är också misstänkt för liknande brott i samband med att Österrike köpte Gripens konkurrent Eurofighter.

Själv nekar han till alla anklagelser. Men åklagare i Wien bekräftar för österrikiska nyhetsbyrån APA att han greps sent på fredagseftermiddagen i sitt hem. Misstankarna rör oklara utbetalningar till Mensdorff-Pouilly från BAE, skriver nyhetsbyrån AFP.

I Österrike misstänks greven, gift med före detta hälsovårdsministern Maria Rauch-Kallat, också för att ha vittnat falskt inför en parlamentskommission om köpet av Eurofighter. Förutom att vara Saabs partner ingick BAE också i det konsortium som utvecklade Eurofighter.

I Sverige utreder överåklagare Christer van der Kwast vid Riksenheten mot korruption misstänkta mutbrott i samband med export av Gripen.

Skrivet av: