JAS-agent i hemligt möte

Alfons Meinsdorff-Pouilly lobbade mot Tjeckiens premiärminister innan inköpsbeslutet grundades.


När Saabs hemlige agent, greve Alfons Mensdorff-Pouilly, ville sluta en affär med Tjeckien fyllde han väskan med miljoner. Nu skakas Saab av nya uppgifter kring den misstänkta mutskandalen om Jas Gripen. Greven var på väg till ett konferensrum där premiärministern och finansministern väntade på att få bli övertalade.

Utanför satt en annan greve och räknade miljonerna han hade fått för att styra upp ett möte mellan Jas-agenten och premiärminister Zeman.

En färsk polisanmälan från Österrike pekar ut Alfons Mensdorff-Pouilly, huvudperson i den misstänka muthärvan som den som betalade för att en greve ordnade möten med den tjeckiska makteliten. Det var då premiärministern fattade det avgörande beslutet om att Tjeckien skulle bli kund och köpa 14 Gripenplan.

Enligt polisanmälan skulle en österrikisk greve få en miljon dollar för att ha ordnat mötet mellan Mensdorff-Pouilly och premiärministern. Greven Michael Piatti-Fünfkirchen har lämnat in en bedrägerianmälan. Saab och agentens advokat tiger än så länge om de nya uppgifterna, enligt SVT Rapport.

Platti-Fünfkirschen såg till att ordna flera möten, bland annat två i augusti 1998 i den tjeckiska staden Znajm mellan finansministern Ivo Svoboda, chefen för Gripenkampanjen BAE:s Östeuropachef Julian Scopes samt flera andra namngivna mötesdeltagare.

Advokaterna till Piatti-Fünfkirchen säger till Profil:

– Vår uppdragsgivare har fordringar på Alfons Mensdorff-Pouilly oavsett om Alfons Mensdorff-Pouilly har fått provisioner eller inte. Uppdraget var att etablera kontakter till beslutsfattare i Tjeckien.

I skrivande stund bedriver Wiens åklagarmyndighet en förundersökning mot Alfons Mensdorff-Pouilly tillsammans med ekobrottsutredare i bland annat Sverige, Schweiz, Strobritannien och Tjeckien. Husrannsakningar har gjort i Mensdorff-Pouillys hem och kontor.

Gripenkampanjens chef Scopes har gripits och förhörts. Piatti-Fünfkirchen har i sin bedrägerianmälan, som nyligen lämnades in, uppgett att han kan tänka sig att ställa upp som vittne i den pågående utredningen.

Saabs policy om att sedan februari 2007 inte kommentera uppgifterna om mutor och polisutredningarna gäller än i dag.

– Vi har ingen kännedom om de här uppgifterna och ser därför ingen anledning att kommentera dem, säger Ulrika Fager, pressekreterare på Saab, till SVT:s Uppdrag granskning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!