Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stopp för toalettavfall i havet

- 02/03/2009, 06:03 -

Fritidsbåtar ska förbjudas att släppa ut toalettavfall i havet.

Det föreslår regeringen enligt Svenska Dagbladet. Men det blir ingen ny havsmyndighet, vilket miljöorganisationer är kritiska mot.

I den havspolitiska propositionen, som läggs på riksdagens bord senast den 17 mars, konstateras att avfallsförbudet medför att gästhamnar måste skaffa fler sugtömningsanläggningar och fler toaletter. Pengar till det kan sökas från ett nytt, lokalt vattenvårdsanslag som regeringen föreslår att staten ska finansiera med mellan 100 och 200 miljoner kronor, skriver SvD.

Det nya anslaget kan också användas av marinor för att bygga ut båtbottentvättar. Förhoppningen är att det ska bidra till att stoppa användningen av giftiga båtbottenfärger.

Både Svenska Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden är kritiska mot att förslaget saknar en ny havsmyndighet och att regeringen bara vill fortsätta utreda detta. Organisationerna anser att havsfrågorna i dag är utspridda på många men att övergripande helhetsansvar saknas.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson efterlyser också skarpa åtgärder för att minska jordbrukets övergödning, exempelvis avgifter för dem som använder mycket konstgödsel, skriver tidningen.

Skrivet av: