Stopp för toalettavfall i havet

Fritidsbåtar ska förbjudas att släppa ut toalettavfall i havet.


Det föreslår regeringen enligt Svenska Dagbladet. Men det blir ingen ny havsmyndighet, vilket miljöorganisationer är kritiska mot.

I den havspolitiska propositionen, som läggs på riksdagens bord senast den 17 mars, konstateras att avfallsförbudet medför att gästhamnar måste skaffa fler sugtömningsanläggningar och fler toaletter. Pengar till det kan sökas från ett nytt, lokalt vattenvårdsanslag som regeringen föreslår att staten ska finansiera med mellan 100 och 200 miljoner kronor, skriver SvD.

Det nya anslaget kan också användas av marinor för att bygga ut båtbottentvättar. Förhoppningen är att det ska bidra till att stoppa användningen av giftiga båtbottenfärger.

Både Svenska Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden är kritiska mot att förslaget saknar en ny havsmyndighet och att regeringen bara vill fortsätta utreda detta. Organisationerna anser att havsfrågorna i dag är utspridda på många men att övergripande helhetsansvar saknas.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson efterlyser också skarpa åtgärder för att minska jordbrukets övergödning, exempelvis avgifter för dem som använder mycket konstgödsel, skriver tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.