Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barnsligt lätt sia om personval

- 02/03/2009, 15:25 -

Vill ni veta vilken av två kandidater som kommer att vinna ett val? Enkelt.

Låt några barn förutspå den troliga vinnaren. De har ofta rätt, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science (090227), har utförts av ekonomerna John Antonakis och Olaf Dalgas vid universitetet i Lausanne i Schweiz.

De båda forskarna lät ett stort antal försökspersoner, både vuxna och barn, titta på bilder på kandidaterna i 2002 års franska parlamentsval.

De vuxna, 684 universitetsstudenter, ombads utse vilka av kandidaterna de tyckte verkade mest "kompetenta". Barnen, totalt 681 flickor och pojkar i åldrarna 5 till 13 år, fick välja vilka kandidater de skulle vilja ha som "kapten på deras båt".

Utseendet avgör

I båda fallen skulle försökspersonerna alltså utse vinnare enbart utifrån kandidaternas utseende. Det märkliga är att de vuxna och barnen gjorde nästan exakt samma val. Deras val var dessutom oftast rätt - de valde i de flesta fall de kandidater som faktiskt blev invalda i parlamentet!

Studenterna utsåg de riktiga vinnarna i 60 procent av fallen. Barnen var ännu lite bättre och prickade rätt i 64 procent av fallen. Två slutsatser går att dra av detta. Med tanke på att resultaten från det riktiga valet och studien var så lika varandra måste väljarna i det riktiga valet i hög grad ha röstat enbart utifrån kandidaternas utseende, trots att de hade tillgång till annan viktig information som borde ha påverkat deras val.

Vuxna är som barn

Den andra slutsatsen är att vuxna och barn i grunden måste använda sig av samma ledtrådar när de bedömer en människas kompetens. Vill man vara elak skulle man kunna säga att vuxna inte är bättre personkännare än vad små barn är - trots att de har mycket större livserfarenhet och rimligen borde vara mer misstänksamma mot sådant som verkar fagert på ytan. Hur som helst är det tydligt att vi människor inte alltid fattar särskilt genomtänkta beslut när vi går till vallokalerna.

Skrivet av: