Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Konstfack skärper reglerna

Nyheter | 03/03/2009 06:01

Konstfacks lärare ska utbildas i hur man hanterar komplicerade studentprojekt.

Nu medger Konstfack att de gjort fel.

Konstfack ska ta fram nya tydliga etiska riktlinjer och vidareutbilda lärarna i hur man hanterar studentprojekt som är etiskt och juridiskt komplicerade.

Det är det konkreta resultatet av högskolans egen utredning efter två minst sagt uppmärksammade examensarbeten.

I det ena fallet simulerade en kvinnlig student psykos så framgångsrikt att hon togs in på psykakuten. Det andra fallet gäller en filmad vandalisering i en tunnelbanevagn.

Utredningen konstaterar att Konstfack har ett ansvar om en students projekt - som den fejkade psykosen - har godkänts av handledarna.

Klotterfilmen, däremot, kände högskolan inte till och har därmed inte begått något juridiskt eller etiskt fel, skriver Konstfacks rektor Ivar Björkman som presenterar utredningen på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt utredarna är institutionens etiska riktlinjer otillräckliga och otydliga när det gäller handledarens ansvar att aktivt avstyra oacceptabla eller olagliga handlingar inom ramen för utbildningen.

Ivar Björkman har nu beslutat att ta fram tydligare regler för att hantera problemen.

Se klipp från Konstfacks debatterade film Territorial pissings

Skrivet av: