Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyddade uppgifter röjdes

- 04/03/2009, 14:11 -

"En sak som inte får eller ska hända."

"Skatteverket har av misstag lämnat ut personbevis för ett tiotal personer med skyddade personuppgifter till någon som normalt inte skulle ha fått tillgång till uppgifterna", skriver verket i ett pressmeddelande.

– Ett tekniskt fel, som nu är åtgärdat, låg bakom missen.

–Vi har varit i kontakt med samtliga som berörts och kontrollerat hotbilden. Vi har också vidtagit de skyddsåtgärder som behövts, säger Skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten.

Felet hade kunnat få allvarliga konsekvenser för de berörda om uppgifterna hamnat i fel händer. Enligt Kylesten är det dock en minoritet av de tio fallen som behövt ett nytt skydd i form av till exempel ännu ett namnbyte eller ny adress.

– Men det här är en sak som inte får eller ska hända, säger Kylesten.

"Av Sveriges nio miljoner invånare har cirka 11 000 personer skyddade uppgifter i folkbokföringen. Ingen utöver de berörda personerna som har kontaktats, har drabbats av felet", skriver Skatteverket.

"Sekretessmarkering är den lägsta av tre skyddsåtgärder. Personer med de högre säkerhetsnivåerna, kvarskrivning och fingerade personuppgifter, har över huvud taget inte berörts av felet", skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skrivet av: