Kommunalråd vill frysa löner

De kommunanställda i Älmhult i Småland bör får frysta löner.


De kommunanställda i Älmhult i Småland bör får frysta löner. Det anser centerpartistiska kommunalrådet Elizabeth Peltola, som hänvisar till den uppgörelse som IF Metall nyligen träffad med arbetsgivarna. Något som Nyheter24 skrivit om tidigare.

– Alternativet skulle vara att säga upp personal och i det läget måste vi våga lyfta fram den här frågan, säger Elizabeth Peltola till Kommunalarbetaren.

Hennes förslag går ut på att frysa lönerna för anställda och förtroendevalda på 2008 års nivå. Omkring 1 500 personer skulle beröras.

Bakgrunden är att intäkterna i år troligen blir cirka 24 miljoner kronor lägre än vad prognosen visade när budgeten för 2009 arbetades fram. Kommunalrådet bedömer det som omöjligt att höja skatten och vill även undvika att säga upp personal.

– Vi har inte de intäkter vi behöver för att kunna behålla den verksamhet vi har i dag, säger Peltola till Smålandsposten.

Älmhults kommun har begärt extra statsbidrag för att klara situationen, men enligt Elizabeth Peltola krävs en kombination av åtgärder. Hon säger att tankarna på lönefrysning aktualiserades av IF Metalls uppgörelse med Teknikföretagen.

– Då såg vi att det var fler som tänkt i samma bana, säger hon till Kommunalarbetaren.

Enligt beräkningar skulle årets löneökningar kosta kommunen cirka 15 miljoner kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!