Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisstrategi mot kriminella lyckad

- 10/03/2009, 14:49 -

Polischef: Folk blir inlåsta, det är jag nöjd med.

MALMÖ. Polisen i Skåne har all anledning att fira. Sedan de upprättade den så kallade Y-listan har de kunnat gripa fler tungt kriminella under 2008 än vad de gjorde åren innan.

– Folk blir inlåsta och får långa fängelsestraff och vi lyckas också förebygga grova brott och det är jag nöjd med, säger chefen för länskriminalen i Skåne Henrik Malmqvist till SR, som menar att det är flera års strategiskt polisarbete mot yrkeskriminella som nu har gett resultat.

"crme de la crme"

Y-listan är en förteckning över de hundra farligaste och tyngsta yrkeskriminella personerna i polisens södra samordningsområde, med störst fokus på Malmö. Malmqvist kallar dem "crme de la crme" - personer som skapar sin inkomst genom narkotikahandel, utpressning, människohandel och häleri.

För fem år sedan ringade de in de farligaste brottslingarna. Då handlade det om 300 - 400 personer. I fjol inriktades arbetet på ett hundratal individer och nu talar statistiken sitt tydliga språk.

– 62 av dem har under det gångna året blivit dömda för brott, säger Göran Landvall, operativ chef vid länskriminalens underrättelsetjänst till Sydsvenskan.

16 personer från Y-listan finns också med på polisens Alcatrazlista, en förteckning över Sveriges 100 farligaste brottsligar.

Black Cobra till Malmö

Henrik Malmqvist säger till SR:s reporter att den organiserade brottsligheten i Skåne inte ändrat sig nämnvärt under 2008. Det nya är att det kriminella invandrargänget Black Cobra från Danmark kan ha etablerat sig. Men för tillfället känns gänget "hanterbart".

Skrivet av: