Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det danska gängkriget fortsätter

- 28/02/2009, 16:16 -

"Det här handlar om kontroll över drogmarknaden."

"Var noga med att visa vem som bestämde"

Några journalister, utsända av Al Jazeera, hamnade mitt i ett polistillslag när de skulle träffa medlemmar av danska Hells Angels för att få en bild av de senaste månadernas gängkrig i den danska undre världen.

"Först hörde vi den höga smällen av när metalgrindarna forcerades. När vi hoppade ur vår bil såg vi dussintals poliser som sprang in i byggnaden vid sidan av oss, flera av dem bar hjälmar och skottsäkra västar.

Två i taget tog de sig uppför trappan och använde en liten men effektiv murbräcka för att slå in dörren. Samtidigt tog sig andra polismän in genom fönster som de först krossade. När de trängde sig in i byggnaden hördes det höga skrik. Poliserna var noga med att visa vilka det var som bestämde", skriver journalisten Alan Fisher.

Blodiga gatustrider

Under 90-talet utspelade det sig ett våldsamt gängkrig mellan Hells angels och det rivaliserande MC-gänger Bandidos. Ett krig som kom att kräva elva dödsoffer och 96 skadade innan ledarna för de bägge gängen blåste av konflikten och skakade hand i dansk teve.

Men under de senaste månaderna har gängkrigen åter blossat upp i den danska idyllen. Sedan sommaren 2008 har inte mindre än 30 gängrelaterade skottlossningar ägt rum i Köpenhamn.

Den här gången utspelar sig de blodiga gatustriderna mellan MC-gängen och de relativt nya kriminella gäng som olika invandrargrupper startat. Spänningarna fanns redan innan men bråken flammade upp på allvar sedan en ung turkisk man dödades för några månader sedan.

"Vi är inte rasister"

Efter polisens tillslag, som varade under drygt två timmar och som slutade med att de fick lämna området tomhänta, blev journalisterna inbjudna till klubbhuset som alldeles innan myllrat av de blåklädda poliserna.

Jorn Jonke Nielson är en legend inom danska Hells Angels. Om det pågående gängkriget säger han:

–Vi utkämpar inget krig. Vi, precis som alla andra danskar är involverade i en kulturell konflikt med personer som inte är integrerade i vårt samhälle, säger Jorn Jonke Nielson till Al Jazeera.

– Vi är inte rasister, vi vill ha folk som accepterar den danska livsstilen, fortsätter Jorn Jonke Nielsom och pekar på två gängmedlemmar, den ena från Iran och den andra från Pakistan.

Kim Kilver, som styr den danska polisens insatts mot gängkriget, är av en annan uppfattning.

– Det här handlar om kontroll över drogmarknaden, prostitutionen och människosmugglingen. Det är inte rasistiskt, det är kriminellt.

De danska politikerna har pumpat in pengar för att fler poliser ska finnas på gatorna. Kanske kan det med tiden stävja konflikten - men säg det till den 25-åriga man som så sent som i går kväll kallblodigt sköts till döds på öppen gata i Köpenhamn.

Skrivet av: