Måndag 27 Sep
Stockholm

10 Malmömord, 70 poliser - här är facit

Polisen spärrar av området kring Sibbarps camping. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna.
1 av 8
Polisen spärrar av området kring Sibbarps camping. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Fyra yngre män sitter häktade för mordet på en 19-årig man på Lönngatan i augusti 2011.
2 av 8
Fyra yngre män sitter häktade för mordet på en 19-årig man på Lönngatan i augusti 2011. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Den 31-årige gängledaren var obeväpnad och bar inte Brödraskapet Wolfpacks färger när han sköts till döds inne på ett taxikontor den 24 november förra året.
3 av 8
Den 31-årige gängledaren var obeväpnad och bar inte Brödraskapet Wolfpacks färger när han sköts till döds inne på ett taxikontor den 24 november förra året. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Enligt vittnen bar en gärningsman en mask från filmen The Town vid mordet på Västanforsgatan den 26 december förra året.
4 av 8
Enligt vittnen bar en gärningsman en mask från filmen The Town vid mordet på Västanforsgatan den 26 december förra året. Foto: FAKSIMIL
Här på Ramels väg sköts 15-årige Ardiwan Samir till döds.
5 av 8
Här på Ramels väg sköts 15-årige Ardiwan Samir till döds. Foto:
15-årige Ardiwan avrättades på nyårsnatten efter att ha blivit skjuten i huvudet och bröstet. Kort efter startades "Operation Alfred".
6 av 8
15-årige Ardiwan avrättades på nyårsnatten efter att ha blivit skjuten i huvudet och bröstet. Kort efter startades "Operation Alfred". Foto: Privat
Charles Limerius dödades av en okänd gärningsman som smög upp bakom honom och avlossade flera skott. Polisen har en person häktad för mordet.
7 av 8
Charles Limerius dödades av en okänd gärningsman som smög upp bakom honom och avlossade flera skott. Polisen har en person häktad för mordet. Foto:
Polisen söker med hundpatruller efter en gärningsman eller gärningsmän vid fosievägen. En 44-årig fyrbarnspappa sköts till döds på platsen. Två personer sitter häktade.
8 av 8
Polisen söker med hundpatruller efter en gärningsman eller gärningsmän vid fosievägen. En 44-årig fyrbarnspappa sköts till döds på platsen. Två personer sitter häktade. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Här är senaste nytt kring de tio mord som 70 poliser arbetar med dagligen under namnet "Operation Alfred".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Leif GW Persson om morden

Nyheter24 ringde upp kriminologen och författaren Leif GW Persson för att fråga vad han tror om utvecklingen i Malmö.

– Det finns många som vet vem som har gjort det, även polisen, men det gäller att ha en bevisning också. Man måste infiltrera de här grupperna och det är ju jävligt knepigt, sa Leif GW Persson till Nyheter24 då.

Läs mer om Leif GW Persson här.

MALMÖ. I fyra av tio dödsskjutningar har polisen lyckats häkta tolv personer för inblandning i morden som ingår i "Operation Alfred". Det var i samband med nyårsnattens avrättning av 15-årige Ardiwan Samir och mordet på 48-årige Charles Limerius tre dagar senare, som supersatsningen startades där i dag mellan 60-70 poliser arbetar.

– Morden vi har haft är rena avrättningsärenden, säger Michael Mattsson, kommissarie och operativ chef vid Länskriminalen i Skåne, till Nyheter24.

Malmöpolisen har likt Södertälje siktat in sig på att störa de grovt kriminella gängen och nätverken. Något som också visat sig vara effektivt då 39 av de 72 personerna på den så kallade "fokuslistan" har blivit brottsmisstänkta.

Tre månader efter operationen startades har man även beslagtagit 23 skjutvapen, 839 patroner och flera kilo knark i kontroller, bilundersökningar och husrannsakningar mot de yrkeskriminella på listan. Grundtanken är att störa de kriminella gängen men också se till att de får det jobbigt ekonomiskt - då även 13 spelautomater beslagtagits. 

På Malmös gator rör sig sammanlagt 24 poliser i fyra grupper med målsättningen att öka tryggheten.

– Största kraftfulla skillnaden är att vi fått ner brottsligheten som är anmäld. Men det har gått för kort tid för att säga något om det nu. Men det är en kraftig nedgång med 20 procent, säger Michael Mattsson.

Men nu går "Operation Alfred" in i en ny fas med breddade insatser. Supersatsningen, som den har kallats i flera medier, utvärderas vecka för vecka och kommer att pågå minst ett år.

Här är de tio avrättningarna som utreds i "Operation Alfred"

• Den 11 maj 2011 sköts en 36-årig man ihjäl på Sibbarps camping. Mannen tros ha kopplingar till "Maffians bankir".

- Vi jobbar inte lika intensivt här och det beror på att det är snart ett helt år sedan det hände, säger Michael Mattsson.

• Den 24 juni hittas en man i 50-årsåldern död i sitt hem i Viken.

- Det är en man som har lantbruk och grönsakshandel. Vi har inga häktade för mordet.

• Den 21 augusti skjuts en 19-årig man till döds utanför en gatukiosk på Lönngatan. Mannen har kopplingar till gängvärlden och har tidigare varit medlem i Black Cobra.

– Vi har fyra stycken personer som sitter häktade för mordet. Det är yngre män som är kända för oss och det är gängrelaterat i den bemärkelsen att det fanns en personkonflikt.

• Den 24 november 2011 skjuts en 31-årig Wolfpackledaren till döds på ett taxikontor på Volframgatan. Polisen tror att motivet är en ägaruppgörelse.

– Fem stycken är häktade varav en i sin utevaro. Det står klart att mordet har koppling till taxiverksamheten.

• 20 december. En 55-åring blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

– Det är en man som blir avrättad inne på cafet på falsterbogatan. Jag kan inte säga något om motivet. Vi har inga häktade.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman. Inga häktade.

– Vi försöker att jobba så brett som möjligt här. Gärningsmannen bär en mask från filmen The Town. Inga personer sitter häktade.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten. Polisen har i teveprogrammet Efterlyst gått ut till allmänheten och vädjat om att få in tips.

– Vi har tre spår som vi jobbar efter men här behöver vi fortfarande tips från allmänheten. Vi har inga häktade personer i detta fall.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

– Vi har en häktad som är känd för oss sedan. Men jag vill inte spekulera i några motiv.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

– Vi har två stycken häktade. En för grovt vapenbrott och grovt olaga hot medan den andra personen är häktad för mordet.

• Den 29 februari skjuts en man i 30-årsåldern ihjäl i Lomma.

– Den avlidne är en polsk man som kom hit för ett år sedan. Här bearbetar vi de uppgifter som finns. Vi är beroende av tips i det här fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela