Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades den 24 februari och återvände den 14 maj.
1 av 5
Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades den 24 februari och återvände den 14 maj. - Foto: Privat
Bilderna som visar skadorna efter tortyren har ifrågasatts på nätet ...
2 av 5
Bilderna som visar skadorna efter tortyren har ifrågasatts på nätet ... - Foto: #pastorJean
... men enligt pastorn finns det flera organisationer som kan styrka äktheten.
3 av 5
... men enligt pastorn finns det flera organisationer som kan styrka äktheten. - Foto: #pastorJean
Han berättar hur han på plats i Kongo blev slagen, sparkad och skuren med armékniv.
4 av 5
Han berättar hur han på plats i Kongo blev slagen, sparkad och skuren med armékniv. - Foto: #pastorJean
På måndagen välkomnades han av familj och vänner på Arlanda.
5 av 5
På måndagen välkomnades han av familj och vänner på Arlanda. - Foto: Mikael Grenholm

Pastor Jean om tortyren: "De skar mig med armékniv"

Nästan tre månader har gått sedan pastor Jean Kabuidibuidi utvisades till Demokratiska republiken Kongo. Åter på plats i Sverige berättar han för Nyheter24 om tortyren, bilderna från misshandeln och bemötandet från svenska myndigheter.


Tre utvisningsförsök

Pastor Jean Kabuidibuidi är från Demokratiska republiken Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige, där han driver en egen pingstförsamling i Stockholm.

Han flydde från Kongo efter att ha blivit dödshotad när han mitt under brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare.

Han har sammanlagt suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Märsta och Flen i över 130 dagar. Han har varit med om tre tidigare utvisningsförsök, där alla stoppats.

Natten till fredagen den 24 februari genomfördes dock utvisningen och han fördes tillbaka till Kongo. Bilder har senare visat hur han väl på plats blivit tillfångatagen och misshandlad.

Inga signaler i luren, i stället tonerna av Depeche Modes "Just Can't Get Enough" och därefter svarar Pastor Jean Kabuidibuidi.

Till bakgrundsljudet av en nyvaken trebarnsfamilj förklarar han hur det känns att vara tillbaka på svensk mark.

– Det känns mycket bra att träffa familjen, pastor Swärd och alla svenskar som har hjälpt mig. Och det känns bra att vara tillbaka i kyrkan.

Senast Nyhter24 hade direktkontakt med Jean var det via sms från Kongo. Då hade han nyss blivit frisläppt från ett frihetsberövande präglat av tortyr och misshandel och hoppades kunna återvända till Sverige, varifrån han den 24 februari blev utvisad.

Vad hände efter att du landat i Kongo-Kinshasa?

– Jag greps och blev utsatt för tortyr. Det var militärer i civilkläder som grep mig. De tog mina mobiltelefoner och mina pengar och körde i väg mig i en stor bil, säger han och fortsätter:

– Jag blev inlåst någonstans i ett rum, någonstans i Kongo. Det var flera personer som slog och sparkade mig. De skar mig med en liten armékniv.

Efter en natt i fångenskap blev han enligt egen utsago ivägkörd med uppgifter om att han skulle hamna i fängelse.

– Jag började gråta. De sa till mig att jag var emot regeringen och att om jag ville bli fri skulle jag behöva betala. De gav mig en mobil så att jag kunde ringa till en vän som jag fick låna pengar av. Så jag betalade.

Ifrågasatta bilder

Efter att han landat i Kongo bröts kontakten med Sverige i ett dygn. Här hemma gick twitterhashtaggen #PastorJean varm och historien blev på så sätt uppmärksammad på flera håll.

När Jean åter var kontaktbar berättade han via knastriga telefonlinjer om vad som hänt och skickade över bilder på sin skadade kropp.

På flera forum cirkulerar spekulationer om att bilderna från misshandeln skulle vara fejkade - hur ser du på den typen av rykten?

– Bilderna är riktiga. Det finns många organisationer som kan bevisa det. Jag vet inte vad andra tror, de kan tro vad de vill.

Vill stanna i Sverige

Efter nästan tre månader lyckades han, tack vare ett jobberbjudande slutligen återvända och mötas av familj och vänner på Arlanda. Han är besviken på svenska myndigheters agerande och menar att hoten från hemlandet aldrig togs på allvar, trots att det enligt honom är vida känt att kongoleser som kritiserar regeringen lever under enorma risker.

Är du bitter på Sverige?

– Inte riktigt, man kan inte vara bitter när man är pastor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!