Storbluffare hårt straffad

Den 38-årige stockholmaren bluffade till sig 100 miljoner kronor. En dyr historia.


Han bluffade till sig 100 miljoner kronor. På fredagen kom ett svidande straff för de enorma annonsbedrägerierna: Fängelse i fem år.

Den 38-årige stockholmaren ägnade sig mellan 1999 och 2006 åt falsk annonsförsäljning i verkligt stor skala. Han fick kunder över hela landet - företag, föreningar, kommuner - att betala för icke-existerande annonser i kataloger och tidningar.

Bluffverksamheten bedrev 38-åringen genom flera bolag. Han lät vänner agera så kallade målvakter.

Mannen nekade under rättegången till brott, men Stockholms tingsrätt trodde honom inte.

Fredagens dom på fem års fängelse för grovt bedrägeri ligger nära maxstraffet på sex år. Den övre delen av straffskalan används sällan. Tingsrätten hänvisar till ett fall där ett kommunalt energiverk lurades på olja värd minst 33 miljoner kronor och straffet blev fängelse i 3,5 år.

Så här skriver tingsrätten i domen mot 38-åringen:

"NN:s brott har varit särskilt noggrant planlagt, utförts systematiskt och avsett mycket betydande belopp, ungefär 100 000 000 kr. Straffvärdet måste rimligen ligga nära straffmaximum."

Mannen stod även åtalad för grovt skattebrott, bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och brott mot aktiebolagslagen. Dessa åtalspunkter ogillade tingsrätten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.