Nordkorea varnar omvärlden

Nordkorea varnar omvärlden från att lägga sig i landets planerade raketuppskjutning.


Nordkoreansk media säger att eventuella FN-sanktioner mot landet på grund av uppskjutningen kan äventyra framtida förhandlingar om landets kärnkraftsprogram, rapporterar BBC.

Nordkorea planerar att skjuta upp en kommunikationssatellit någon gång mellan fjärde och åttonde april. Enligt det slutna landet är det en del i utvecklingen av ett fredligt rymdprogram.

Men bland annat USA, Japan och Sydkorea är oroliga för att testerna har militära avsikter och att Nordkorea även planerar att testa en långdistansrobot som skulle kunna nå Alaska.

Första gången landet provsköt en långdistansrobot var i juli 2006, men propagandavinsten uteblev när raketen störtade efter mindre än en minut, rapporterar BBC.

Sedan tidigare har Japan gått ut med att man inte utesluter att landet kommer att skjuta ner nordkoreanska robotar som befinner sig över vattnen mellan de båda länderna.

Tonen mellan Nordkorea och omvärlden är redan ansträngd. Sedan tidigare har landet helt stängt gränsen mot Sydkorea och höjt beredskapen efter att sydkoreanska armén och USA genomfört en gemensam militärövning. Nyligen grep även Nordkorea två amerikanska journalister vid landets gräns mot Kina.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!