Nordkorea gör armén stridsberedd

Nordkorea har gett order om att armén ska försättas i stridsberedskap.


En planerad militärövning som USA och Sydkorea ska genomföra får den nordkoreanska ledningen att se rött. På söndagen gav Nordkorea order om att försätta armén i stridsberedskap.

I ett uttalande kallar den nordkoreanska armén militärövningen för "exempellös" vad gäller antalet soldater som ska delta och hur länge den ska pågå, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

USA och Sydkorea genomför årligen gemensamma övningar. Men årets militärövning är längre än vanligt, den inleds på måndagen och ska pågå till den 20 mars. I övningen deltar ett amerikanskt hangarfartyg, 26 000 amerikanska soldater och 30 000 sydkoreanska soldater.

Nordkorea ser övningen som en förberedelse för krig, en anklagelse som både USA och Sydkorea tillbakavisar.

Spänningen mellan de koreanska staterna har stigit efter hårda sydkoreanska påtryckningar för att förmå Nordkorea att avveckla sitt kärnvapenprogram och slopa planerna på att provskjuta en långdistansraket.

Ordern om att försätta militären i stridsberedskap beskrevs i arméns uttalande som "en självförsvarsåtgärd för att skydda landets självständighet och värdighet".

Nordkorea har sagt sig planera att skjuta upp en raket med en satellit men USA anser att det verkliga syftet är att testa en robot som teoretiskt kan nå Alaska.

I ett annat uttalande sade den nordkoreanska arméns generalstab att Nordkorea omedelbart kommer att besvara varje försök att hindra satellituppskjutningen med "de mest kraftfulla militära medel".

Det amerikanska sändebudet för Nordkorea, Stephen Bosworth, är för närvarande på rundresa i Kina, Japan och Sydkorea i ett försök att få Nordkorea att avstå från satellituppskjutningen och återuppta samtalen om att lägga ner kärnvapenprogrammet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!