Kritik mot Astra-tester i Ryssland

Astra Zeneca har testat medicin i bland annat Ryssland, Ukraina och Indien.


Läkemedelsbolaget har testat schizofrenimedicin i bland annat Ryssland, Ukraina och Indien. Försöken kritiseras av experter på medicinsk etik som anser att patienter kan ha skadats. En av dem tog sitt liv.

Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet, och även ansvarig för etikfrågor vid Svenska Läkaresällskapet och ledamot i Statens medicinetiska råd, ser allvarligt på det inträffade:

– Man kan i alla fall inte utesluta, att det här kan ha bidragit till att patienten tog livet av sig, säger Niels Lynöe till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Under 2005 och 2006 genomförde Astra Zeneca läkemedelsprövningar för att vidareutveckla en av sina storsäljare, schizofrenimedicinen Seroquel. För att ta reda på om medicinen förebygger återfall rekryterades patienter från 26 forskningscentra i Ryssland, Ukraina, Polen, Bulgarien och Indien.

Det kritikerna reagerar mot är att många av patienterna i studien lämnades helt utan medicinering.

När studien inleddes togs den medicin patienterna tog bort. Därefter fick hälften av dem Seroquel medan resten fick verkningslösa piller, så kallade placebo. Konsekvensen blev att 36 patienter återinsjuknade, med risk för permanent försämring av hälsan.

– De berövades den behandling som de tidigare har haft. Det innebär ju att genomförandet av studien är direkt skadlig för de här personerna som får placebo, säger Christian Munthe, expert på medicinsk etik vid Göteborgs Universitet, till Ekot.

Enligt Astra Zeneca kan självmordet som inträffade inte kopplas till studien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!