Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5008
reaktioner idag

Prästerna sexutnyttjade tonåringar

Nu utreds prästerna av Stockholms stift.

Två präster misstänks för att ha haft sexuella relationer med tonåringar. Prästerna utreds sedan en anmälan har kommit in till domkapitlet.

I det ena fallet påstås en präst ha haft ett kärleksförhållande med en konfirmand.

I det andra fallet ska en präst ha haft ett sexuellt förhållande med en flicka under sex års tid. Hon ska ha varit mellan 16 och 22 år vid tiden. Prästen var ungdomsledare och gift.

Prästen har skrivit till domkapitlet att relationen var ömsesidig. Han erkänner att det var en sexuell relation.

Fallen strider sannolikt inte mot svensk lag, men kan strida mot kyrkoordningen och mot prästlöftet.

Bryter man mot prästlöftet genom att vara otrogen?

– Man måste utreda varje fall för sig, men en präst ska inte vara otrogen, säger Annika Sjöqvist Platzer, som är pressekreterare vid Stockholms stift, till Nyheter24.

Är prästerna kvar i tjänst?

– De har kvar sina tjänster. Den ene är tagen ur tjänst i avvaktan på utredning och den andra tjänstgör i annan församling.

Hur lång tid kommer det ta att utreda ärendet?

– Det beror på hur mycket som finns att utreda. Det kommer att hållas ett extra domkapitelsammanträde den 31 mars där båda fallen tas upp. Prästerna har yttrat sig och kommer att göra det igen vid sammanträdet, säger Annika Sjöqvist Platzer.

Skrivet av:

Mer:

Psykpatient misstänks för porrbrott