Många gripna i knarknätverk

Polisen har gripit 37 personer bakom omfattande knarksmuggling från Balkan.


Nätverk av kriminella med rötter på Balkan har stått bakom omfattande knarksmuggling till Sverige.

Genom bland annat telefonavlyssning har polisen kommit dem på spåren.

Hittills har 37 personer gripits.

I snart ett år har polisen satsat extra på att komma åt narkotikasmugglingen som styrs och utförs av personer med kopplingar till länderna på Balkan.

Polisen har beslagtagit sex kilo heroin, 30 kilo amfetamin och 12 kilo kokain. Flera smugglare och langare har redan dömts. Sammanlagt handlar det om 50 fängelseår.

Allt har varit mycket välorganiserat.

– Vi misstänker att några kan ha haft en bakgrund som säkerhetsagenter eller liknande. De har varit professionellt tränade för att upptäcka spaning och de har i sina telefonsamtal förutsatt att de varit avlyssnade, säger Eric Blomstrand, ställföreträdande chef för narkotikaroteln vid polisen i Västra Götaland till TT.

Avlyssningen av mobiltelefonerna har ändå varit polisens bästa vapen. Trots att de misstänkta mest har pratat i koder. Polisen har i alla fall vetat hur de har rört sig genom Europa.

Enligt vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand är det ungefär hälften av de inblandade som bor i Sverige.

– Det är nästan alltid så att det krävs goda kontakter i ett land för att kunna få avsättning för droger, säger han.

Övriga har mest transporterat drogerna genom Europa efter att ha hämtat dem i Kosovo och Nederländerna.

I måndags greps två kvinnor och en man i Malmö. Två av dem häktades på torsdagen av Göteborgs tingsrätt, medan en kvinna släpptes fri.

Det senaste åtalet kom också på torsdagen när två män åtalades vid Göteborgs tingsrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling för att de ska ha förmått en kurir att köra in 16 kilo amfetamin som gömts i en bil.

– Vi har tagit flera av de stora kanonerna, men det återstår en del gripanden. En man, som vi betecknar som huvudman i en del, är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, säger Eric Blomstrand til TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!