"Flickorna har det jättejobbigt"

På fredagsmorgonen inleddes rättegången mot de fyra männen i kopplerimålet i Solna tingsrätt.


De utsatta flickorna i kopplerimålet mot fyra män har det "jättejobbigt".

Det berättar advokat Caroline Reiner, som företräder fyra av dem, bland annat den flicka som blev våldtagen och nu kräver en kvarts miljon i skadestånd.

På fredagsmorgonen inleddes rättegången mot de fyra männen i Solna tingsrätt. Då var enbart huvudmannen, en 40-årig affärsområdeschef, närvarande. Det är en tunnhårig man, med något av förvuxet barn över sig.

Så länge rättssalens dörr stod öppen och pressfotograferna försökte fånga honom på bild gömde han sig under en blåvit handduk märkt "Kriminalvården".

Kammaråklagare Sara Lindqvist vill ha mannen dömd för flera fall av grovt koppleri och försök till samma brott och flera egna sexövergrepp. Hon betonade att koppleriet handlade om ett systematiskt utnyttjande som var hänsynslöst eftersom det i flera fall handlade om övergrepp från flera män mot underåriga flickor.

40-åringens advokat Johan Åkermark bestred anklagelsen för sin klients räkning.

– Han medger bara medhjälp till sexköp som bestått i att han arrangerat gruppsexträffar, sade Åkermark.

Sedan även flickornas målsägarbiträden framfört sina skadeståndsyrkanden på sammanlagt 750 000 kronor meddelade rådman Carin Wiklund Jörgensen att rättegångens återstående sex dagar ska fortsätta bakom stängda dörrar. Skälet är de särskilda sekretessregler som gäller för att skydda offrens integritet när det handlar om sexualbrott.

Advokat Reiner företräder alltså fyra av flickorna, vars identiteter i stämningsansökan göms under beteckningarna A, B, I och G. Värst utsatt var flickan "I" som var 15 år när männen började utnyttja henne.

Hon har utsatts för våldtäkt av en man som ännu inte identifierats av polisen. Dessutom har flickan utnyttjats sexuellt av de fyra åtalade männen, ett brott som rubriceras som köp av sexuell handling av barn.

I dag är hon 18 år och var den som, tillsammans med sin pojkvän, anmälde sexhärvan till polisen. Varken "I" eller någon av de andra flickorna har enligt målsägarbiträdet erbjudits någon hjälp för att bearbeta de övergrepp de utsatts för.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.