Sexrättegången måste tas om

Rättegångens tvingas börja om på nytt då nämndemännen talade illa om de åtalade.


Redan under den första dagen av rättegången mot de inblandade i den stora sexbrottshärvan har det beslutats att hela rättegången ska tas om från början – med andra nämndemän.

Det var under en paus av dagens rättegång som de närvarande nämndemännen pratade nedlåtande om en av de åtalade. Utan att veta att högtalarsystemet fortfarande var på hörde den åtalade, som satt i ett intilliggande rum, vad som sades och anklagar nu nämndemännen för jäv. Det innebär att rättegången får tas om från början med start på måndag.

– De sett och diskuterade målet på ett sätt som gör att opartiskhet kunde ifrågasättas, säger den åtalades advokat Johan Åkerman till TV4.

Nämndemännen hävdar dock att de inte alls pratade om den åtalade. Rättens ordförande Carin Wiklund Jörgensen var själv med i samtalet.

– Vi talade överhuvudtaget inte om honom utan om flickan som just hade vittnat. Någon av nämndemännen sa ”stackars flicka", säger hon till Aftonbladet.

Att en rättegång får tas om från början med nya ledamöter är mycket ovanligt. Men efter att en chefsrådman sett över ärendet fattades alltså beslutet på fredagseftermiddagen.

De åtalade har enligt åklagarens brottsberättelse utnyttjat flera unga flickor och kvinnor, den yngsta endast 14 år gammal då brottet begicks. Han hade lockat dem med pengar och dyrbara presenter och förmedlat kontakt mellan dem och män i olika åldrar på en internetsajt. Ett ung kvinna vittnade om hur hon gråtit och bett dem sluta då flera män ägnade sig åt en hänsynslös gruppvåldtäkt av henne.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!