I över hälften av fallen handlar det om fysisk beröring.
1 av 4
I över hälften av fallen handlar det om fysisk beröring. - Foto: TT
46 procent av kvinnorna och 26 procent av männen uppger att de sa ifrån.
2 av 4
46 procent av kvinnorna och 26 procent av männen uppger att de sa ifrån. - Foto: TT
11 procent svarade att trakasserierna fortsatte och att det var anledningen till att de lämnade jobbet.
3 av 4
11 procent svarade att trakasserierna fortsatte och att det var anledningen till att de lämnade jobbet. - Foto: TT
4 procent av de tillfrågade männen säger att de blivit sexuell trakasserade på jobbet.
4 av 4
4 procent av de tillfrågade männen säger att de blivit sexuell trakasserade på jobbet. - Foto: TT

En fjärdedel av dina kvinnliga kollegor sextrakasseras på jobbet

Nästan 1 av 4 kvinnor uppger att de någon gång utsatts för sexuella trakasserier på jobbet. Samma siffra för män är 1 av 25.


"Förövarna har mer makt"

Enligt diskrimineringslagen är en arbetsgivare skyldig att utreda och sätta stopp för sextrakasserier på jobbet. Om man inte får hjälp kan man kontakta facket eller DO.

Många som sextrakasseras väljer att inte göra någon anmälan. Enligt forskarna beror det på att många tror att det inte går att få rätt – oavsett vad man gör.

– De här trakasserierna sker ju i en maktordning där förövaren normalt har mer makt och kompisar än offret. Som underordnad blir det väldigt svårt att stå upp i ett system där den som ska ta emot ens anmälan är kompis med den som trakasserar en eller i värsta fall är chefen själv, säger Anneli Häyrén Weinestål.

"Ett sjukt bevis på hur hotade män känner sig av kvinnor"

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att kvinnor måste vara förberedda på att män behandlar dem som objekt.

Sexuella trakasserier är vanligt förekommande på svenska arbetsplatser enligt en ny undersökning från Kollega. 13 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de någon gång blivit sextrakasserade på jobbet. 

Undersökningen visar att det är enorm skillnad mellan män och kvinnor. Endast 1 av 25 män uppger att de utsatts för trakasserier medan siffran för kvinnor är 1 av 4. Enligt genus- och organisationsforskaren Anneli Häyrén Weinestål använder den dominerande gruppen sextrakasserier som ett sätt att återskapa eller försäkra den rådande ordningen.

– Min uppfattning är att risken är störst för starka och konkurrenskraftiga kvinnor, säger Anneli Häyrén Weinestål.

Många väljer att inte berätta

Hälften av kvinnorna och 70 procent av männen svarade att de inte sagt ifrån till den som trakasserar. Och bara en av fem berättade om vad som hänt till sin närmaste chef. En förklaring till att man inte säger något är att man känt sig osäker och tänkt att man möjligen misstolkat situationen.

– Jag visste att han betraktades som så fantastisk att ingen skulle tro mig, berättar en av de intervjuade i Kollegas undersökning

– Jag var säker på att den som utsatte mig för kränkningen skulle säga att jag ljög. Det skulle kännas svårt att jobba kvar i så fall, förklarar en annan.

Trakasserierna fortsätter

Verbala trakasserier är enligt undersökningen vanligare än fysisk beröring. Drygt hälften har utsatts för fysisk beröring medan drygt 60 procent har haft kollegor som tagit på dem på ett obehagligt sätt. 

Bland dem som valde att säga ifrån svarar 31 procent av trakasserierna upphörde. 11 procent förklarar att trakasserierna fortsatte trots tillsägning.

/
/
/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.