KRÖNIKA: 2008 års nyhetshändelser

Vi lämnar det gamla bakom oss med en tillbakablick. 2008 års stora nyhetshändelser - i urval:


Fallet Fritzl

"Nur in Österreich" - "bara i Österrike" - var alplandets paroll, avsedd att dra dit långväga gäster. Nu lämnade i stället Österrikes turistslogan mest en fadd smak i mun. Två österrikare skulle komma att personifiera parollen, mer än skidanläggningar, Mozartkulor och korgossar i Wien tillsammans: Natalia Kampusch och Joseph Fritzl. Oskulden och odjuret.

Och när skandalen Fritzl rullades upp i april månad, 2008, blev det spiken i kistan för "bara i Österrike". I det bunkerliknande huset på Ybbsstrae 40 i Amstetten levde Elisabeth Fritzl inlåst i dess källare. Bakom en ståldörr med kodlås, gömd bakom en bokhylla. I källaren fanns en teveapparat, en kokvrå och toa. Hit når inget solljus.

Här levde Elisabeth sedan 18-årsdagen 1984. Våldtagen. Havande med sin egen pappas barn.

Joseph Fritzl blev förmodligen världens mest avskydde man i onådens år 2008. Han gör sig bra i skurkrollen. Det ser ju vem som helst att han är inte bara spritt språngande - utan rentutav något mer, närmast kliniskt ond.

Problemet är, i vanlig ordning, att det är först i efterhand som vi så tydligt känner igen dem - offer likväl som förövare. Men när tragedin pågår är det ingen som lägger märke till att de här människorna ibland lever i vår absoluta närhet.

Det är först när monstret når rubrikerna som han blir det alldeles uppenbara monstret. Det ser ju vem som helst.

Bloggbävningen

Den svenska sommaren 2008 kommer att gå till historien av två anledningar:

1; det var då en borgerlig regering satte spiken i kistan för ett öppet samhälle där man också har rätt att gömma sig. Det som hittills hade kallats Bodströmsamhället blev nu FRA-samhället.

2; det var då den svenska bloggosfären på allvar blev en kraft att räkna med. Bloggbävning är ett av 2008 års viktigaste nya ord. En, till en början lågintensiv, kampanj i bloggosfären växte och lyckades till slut väcka också etablerade medier.

Regeringens plan att driva igenom FRA-lagen under en sömning sommar när alla var upptagna av solbadande, semester och fotboll gick i stöpet. Det blev ett inomborgerligt, liberalt uppror mot regeringens integritetskränkande lagstiftningsiver i stället.

Opinionsbildning på nätet nådde kokpunkten. Från och med detta kommer ingenting någonsin vara sig riktigt likt i vårt offentliga samtal.

Big Bang-maskinen

LHC är 2008 års förkortning. Large Hydron Collider står den för och utgör möjligen - på några års sikt - den fetaste nyhetshändelsen på denna sida milleniet. Än så länge är det för tidigt att säga vad vetenskapsmännen och kvinnorna på CERN-institutet i Schweiz kan lära oss om världen och dess uppkomst. Men vi kan nästan utgå från att vi aldrig mer kommer att se på den riktigt på samma sätt som tidigare. Om vi nu överhuvud taget ser någonting när det konstgjorda svarta hål som LHC ska framkalla uppslukar hela jorden.

När LHC pajade i slutet på september var det som att sidorna i Hans Moravecs bok Mind Children fick eget liv. Om det nu faktiskt är så att universum går upp i rök av en viss typ av samröre mellan olika partiklar och om vi lever i ett mångavärldartolkningarnas multiversum ligger det i sannolikhetens riktning att tillräckligt stora acceleratorer alltid hejdas i sin framfart av mer eller mindre sannolika hinder. Typ hackers, utryckta elsladdar och mystiska datakraftssammanbrott. Annars skulle ingen finnas kvar för att berätta om eländet vi kallar liv.

Finanskrisen

Först kollapsade Bear Stearns, den 85-åriga bankkoncernen. Sedan Lehman Brothers och till slut skrek hela USA:s finansiella system på att politikerna skulle komma till undsättning.

Också Sverige har nåtts av skalven. När vi på Nyheter24 flyttade in i våra redaktionslokaler på Stureplan tvingades många medarbetare på vår granne mittemot, Kaupthing Bank, lämna kontoret för gott. Swedbank har varit i blåsväder. Carnegie står på ruinens brant. Men till skillnad från när Sverige senast drabbades av internationell ekonomisk kris tycks vi stå starkare. Också då hade vi en borgerlig regering, men den regerade i minoritet och gav ett föga förtroendeingivande intryck när hela valutahavet stormade. Den här gången känns det som att finansminister Anders Borg har koll på läget. Och regeringen har också, efter en mycket dyster period, återhämtat sig i opinionsmätningar. Vad som händer under det kommande året återstår förstås att se.

Säkert är att 80-talisterna kommer behöva vänja sig vid hårda tider. Det kommer bli smärtsamt. Men någonstans känner jag att det kanske är just lite smärta de behöver.

Nya tider i USA

USA har fått sin första svarte president. Och popsnöret Morrissey tvingas göra bot och bättring. Med detta kemiskt rena symboliska förtoendekapital har USA fått chansen att vända blad efter de svåra åren med George W Bush. Men i USA betyder Barack Obamas seger mer än så. Där har den långa kulturkonflikten mellan Vietnamgenerationens två motståndarläger till slut - möjligen läkts med en president som vill stryka ett streck över daterade motsättningar och föra in landet i den postmoderna tiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!