Torsdag 24 Jun
Stockholm

Ask upprörd och oroad i Rosengård

Justitieministern vill att polis och muslimska föreningar börjar prata.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samråd och möten mellan polisen och lokala muslimska föreningar och fler vuxna ute på gatorna.

– Bara långsiktiga lösningar gäller för Rosengård, konstaterade justitieminister Beatrice Ask när hon på tisdagen besökte Malmöstadsdelen.

– Jag blir upprörd och oroad när jag ser småbarnsföräldrar som inte vågar gå och lägga sig för att de inte vet om brandkåren kommer om det börjar brinna, säger Beatrice Ask.

Hon träffade både polis och lokala muslimska föreningar för att höra hur de ska nå ungdomarna och förhindra fler kravaller och upplopp i Rosengård.

Räddningstjänsten kör sedan en tid tillbaka inte in i området utan poliseskort på grund av de attentat som utryckningsfordon och personal har utsatts för.

– Många personer är redan engagerade och kommer att fortsätta med det. Det är en liten grupp som är stökig, det är de andra som dras med som vi måste nå, säger Ammar Daoud i Islamiska kulturföreningen.

Sökte hjälp

Varje månad ska föreningarna ha möten med polisen, som kontaktade dem för att få hjälp med att stoppa de bråk som veckan före jul eskalerade till upplopp. Hundratals ungdomar kastade sten och fyrverkeripjäser mot polisen. Den tändande gnistan till de senaste bråken har sagts vara uppsägningen av en lokal som Islamiska kulturföreningen använde som moské. Men ungdomsproblemen är av en annan art, menar Ammar Daoud.

– Det handlar inte om lokalen. Det finns många andra behov, som ett aktivitetscenter och platser för ungdomar att mötas och samlas på.

Hälften under 20

– Polisens kontakt och dialog med föreningarna betyder mycket, fastslår Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

– Rosengård är en mycket ung stadsdel. Av de 22 000 som bor här är 8 000-9 000 under 20 år. Vi kan inte kontrollera detta själva, säger han.

Beatrice Ask efterlyser fler vuxna som rör sig ute i stadsdelen.

– Kriminella nätverk kan utnyttja situationen och värva ungdomar. Det leder till mycket andra bekymmer, och där måste både föräldrar och andra vuxna vara med och ta ansvar, säger justitieministern.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela