Fröken ur släpar efter på nyår

Skottår var fjärde år men den här nyårsnatten bjuder på en skottsekund.


Skottsekunden är knappt märkbar för oss, men fröken ur gör sitt jobb och drar lite extra på frasen vid 00.59.60. Om inte skottsekunden fanns skulle vi till slut ha soluppgången mitt i natten.

– Vi vill ha en tid som följer solens upp och nedgång. Vi vill inte att tiden förskjuts i förhållande till solen. Därför tillför man en så kallad skottsekund när det behövs, säger Kenneth Jaldehag som arbetar med tidmätning på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, till Sveriges Radio Kronoberg.

Skottsekunden "uppfanns" på 60-talet då man bytte beräkningssystem. Det blir en tidsförskjutning mellan vår tid och soldygnet. En sekund läggs till var artonde månad och nu får vi njuta av den nyårsnatten till 2009.

Gott nytt år!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.