Söndag 25 Sep
Stockholm

Julbocken står kvar

Den riksbekanta julbocken av halm i Gävle har överlevt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den riksbekanta julbocken i Gävle överlevde fram till julafton.

Sämre gick det för flera av hans småkusiner runt om i landet.

Sedan 1966 har det varit en tradition i Gävle att bygga upp en stor halmbock på Slottstorget i december. Men redan på nyårsnatten samma år inleddes även en annan tradition - att bränna ner julbocken.

Under årens lopp har bocken blivit nerbränd ett stort antal gånger. Den har också blivit sönderslagen och 1976 körde en raggarbil sönder bocken.

Men de senaste åren har den klarat sig. En stor förklaring till det är att julbocken varit impregnerad med flamskyddsmedel.

Fast i år stack de ansvariga för halmbocken ut hakan och beslutade att bocken inte skulle få ett sådant brandskydd. Orsaken är att bocken blev för ful när den var impregnerad.

– Den drog sig åt fukt vilket gör att den var ständig blöt och blev brunare för varje vecka som den stod, säger Kurt Lagerholm, ordförande för Bockkommittén, till TT.

Trots avsaknaden av flamskyddsmedel har bocken överlevt i år. Den enda incidenten som inträffat hittills är att den mindre bocken ställs upp bredvid den stora julbocken revs i mitten av december.

– Jag hoppas att man håller uppsikt och vaktar sin bock i Gävle, säger Kurt Lagerholm.

Julbocken i Gävle har många kusiner runt om i landet och för flera av dem har det gått riktigt illa.

Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Storbrand i Umeå

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.