Julbocken står kvar

Den riksbekanta julbocken av halm i Gävle har överlevt.


Den riksbekanta julbocken i Gävle överlevde fram till julafton.

Sämre gick det för flera av hans småkusiner runt om i landet.

Sedan 1966 har det varit en tradition i Gävle att bygga upp en stor halmbock på Slottstorget i december. Men redan på nyårsnatten samma år inleddes även en annan tradition - att bränna ner julbocken.

Under årens lopp har bocken blivit nerbränd ett stort antal gånger. Den har också blivit sönderslagen och 1976 körde en raggarbil sönder bocken.

Men de senaste åren har den klarat sig. En stor förklaring till det är att julbocken varit impregnerad med flamskyddsmedel.

Fast i år stack de ansvariga för halmbocken ut hakan och beslutade att bocken inte skulle få ett sådant brandskydd. Orsaken är att bocken blev för ful när den var impregnerad.

– Den drog sig åt fukt vilket gör att den var ständig blöt och blev brunare för varje vecka som den stod, säger Kurt Lagerholm, ordförande för Bockkommittén, till TT.

Trots avsaknaden av flamskyddsmedel har bocken överlevt i år. Den enda incidenten som inträffat hittills är att den mindre bocken ställs upp bredvid den stora julbocken revs i mitten av december.

– Jag hoppas att man håller uppsikt och vaktar sin bock i Gävle, säger Kurt Lagerholm.

Julbocken i Gävle har många kusiner runt om i landet och för flera av dem har det gått riktigt illa.

Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Storbrand i Umeå
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.