Umeå brinner fortfarande

Storbranden i Umeå har visat sig vara mycket svårbekämpad.


Storbranden i Umeå har visat sig vara mycket svårbekämpad.

– Det är svårt att säga när den kan vara släckt, säger Lars Tapani, brandchef i Umeå, till TT.

Flera andra bränder rasade runtom i Sverige på juldagens natt och morgon.

Larmet om branden i en stor fastighet i området Ålidhem kom strax efter midnatt. Branden spred sig via vinden i hela fastigheten.

Hela huset, cirka 70 lägenheter, evakuerades. I fastigheten uppskattas ungefär 210 personer bo, men många var bortresta under julen.

På torsdagseftermiddagen pågick släckningsarbetet fortfarande.

– Vi har inte kontroll över den ännu även om det har lugnat sig något, säger Lars Tapani.

Hjälp utifrån

Ett 20-tal personer deltar i släckningsarbetet. Brandförsvaret i Umeå har även fått hjälp med personal för räddningstjänster i närliggande kommuner. Lars Tapani säger att branden i Ålidhem är den värsta han har upplevt sedan han kom till Umeå 1988.

Brandorsaken är inte känd ännu. När den väl är släckt och resterna har svalnat ska en teknisk undersökning genomföras. Det finns inga rapporter om att några människor har skadats.

Anlagda bränder

Flera andra bränder bröt ut på natten och juldagens morgon. På Järntorget i sydvästra Eskilstuna började det brinna i en videobutik vid två-tiden. Polisen misstänker att branden, som kunde släckas snabbt, är anlagd. I Bandhagen i södra Stockholm bröt en brand ut i ett klassrum på Ormkärrsskolan. En väktare med en pulversläckare kunde i stort sett bekämpa elden på egen hand innan räddningstjänsten anlände strax efter klockan tre på morgonen. Strax före klockan fem på morgonen bröt en mindre brand ut i en restaurang i centrala Helsingborg. Polisen misstänker att den var anlagd. Men restaurangen kommer att kunna ha öppet under juldagskvällen. Det finns också misstankar om att branden i tvåvåningsbyggnad utanför Moheda i Alvesta kommun. Byggnaden blev helt utbränd. Den var för tillfället tom, men har tidigare hyst en pizzeria. En teknisk undersökning sker tidigast på annandagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.