Regeringen öppnar upp för vargjakt

Detta sedan etappmålen för de båda stammarnas tillväxt uppnåtts.


Regeringen öppnar för jakt på varg och järv utöver skyddsjakten. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda möjligheterna.

– Jag tycker att det är nödvändigt att vargstammen inte utvecklas så snabbt att särskilt landsbygdsbefolkningen inte hinner anpassa sig, säger miljöminister Andreas Carlgren (c).

Naturvårdsverket meddelade i början av december att riksdagens etappmål för varg- och järvstammens tillväxt är uppnådd med minst 200 respektive omkring 490 stycken i landet. Med anledning av det ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att se över hur vargstammen ska hanteras.

Naturvårdsverket ska bland annat ta hänsyn till faktorer som stammarnas storlek och sammansättning och deras geografiska utbredning. Hur många vargar som kan komma att skjutas av vill miljöministern inte spekulera i, utan konstaterar att jakten ska vara "begränsad och strikt kontrollerad".

Carlgren vill också ha förslag på hur den genetiska statusen hos den svenska vargstammen, som i dagsläget lider av inavel, ska stärkas. Naturvårdsverket ska där titta på förutsättningarna för och konsekvenserna av inplantering av varg och förflyttning av vargar som naturligt invandrat till Sverige.

– För att verkligen uppnå en gynnsam bevarandestatus i Sverige så är det här den kanske viktigaste frågan, säger Carlgren.

Naturvårdsverkets förslag ska redovisas den 15 februari 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.