JK-utredning mot Marklunds kritiker

Justitiekanslern har inlett en förundersökning av författaren Monica Antonsson.


Som Nyheter24 skrivit om tidigare har huvudpersonen Mia i succéromanen "Gömda", JK-anmält författaren Monica Antonsson. Detta för att ha brutit mot löfte om källskydd och anonymitet.

"Jag har vid flera tillfällen intervjuats av journalisten Monica Antonsson efter överenskommet löfte om källskydd och anonymitet... Journalisten Monica Antonsson har därefter röjt min identitet för en mängd personer i samband med arbetet med en bok med titeln "Mia - sanningen om Gömda", skriver "Mia" i sin anmälan enligt Aftonbladet.

På fredagen beslöt JK att inleda en förundersökning mot Antonsson.

– På det nu föreliggande materialet bedömer Justitiekanslern att det finns anledning att anta att journalisten i fråga har avslöjat ”Mia” som källa till uppgifter som hon har lämnat för publicering i en tryckt skrift och att detta har skett utan samtycke, argumenterar JK i sitt beslut enligt Aftonbladet.

Samtidigt som en förundersökning kommit till stånd, växer skandalen. Flera stora svenska medier, bland annat Dagens Nyheter, Aftonbladet och TV4, anklagas för att hålla Liza Marklund om ryggen. Något som Nyheter24 skrivit om tidigare. Författaren Monica Antonsson riktar också skarp kritik mot Lisa Marklund i en ny krönika.

"Liza Marklund kallar min beskrivning av Mia ett karaktärsmord. Ack så sant! Sakta men säkert har den påhittade, alltid vackra och ständigt perfekta varelse som Liza skapade och kallade Mia, krackelerat, smällt av och dött. I stället träder en livs levande och högst vanlig småstadstjej fram", skriver Monica Antonsson i Sourze.

Detta som svar på Liza Marklunds debattinlägg i Expressen den 12 december.

"För första gången kallar Liza Marklund emellertid Gömda för roman och säger sensationellt att den är "Mias subjektiva bild av sanningen". Hon säger till och med att hon inte har kontrollerat uppgifterna. Bekännelsen är så att man tappar andan. Gömda och Asyl är alltså inga sanna berättelser. Bra! Då är vi överens.", avslutar Monica Antonsson sin skarpa attack i tidningen Sourze.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!