Stockholm

Folkpartiet pressar Anders Borg

Anders Borg och regeringen uppmanas att gå in i bankvärlden.


Läs mer

Det är bråttom. Regeringen bör gå in i de svenska bankerna för att öka deras utlåningsförmåga, menar folkpartiet i ett utspel. Huruvida statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg därmed ska bli bankdirektörer är oklart. Uppmaningen kommer från folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton, som vill se att staten snabbt köper i de svenska bankerna.

– Det skulle dramatiskt öka deras utlåningsförmåga. Bankerna säger ju själva att det skulle vilja låna ut mer men att de inte har pengar, säger Hamilton till TT.

Han föreslår därför att regeringen och Anders Borg (m) säger till bankerna att den är beredd att acceptera en riktad emission till staten.

– Det är mycket bättre att göra detta än mycket annat, säger han.

Eftersom EU har öppnat möjligheten att sätta in mer statligt kapital i bankerna öppnas dörrar för statligt ägande, enligt Hamilton.

– Jag litar inte på att bankerna säger hela sanningen. Det kan ju också vara så att bankerna skärpt sina villkor, att de är mer snåla och om sig och kring sig. Då skulle det inte fungera. Men stämmer det är mitt recept bra, säger han till TT.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.