Lördag 29 Jan
Stockholm

Regeringens expert kritiserar paketet

Lars Calmfors menar att regeringens krispaket är för litet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen får kritik av sitt eget finanspolitiska råd. Dess ordförande Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, menar att regeringen satsar för lite. Stimulanspaketet på drygt åtta miljarder nästa år, och 23 miljarder under en treårsperiod, räcker inte enligt honom. Även Konjunkturinstitutet dömer ut finansminister Anders Borgs prognoser.

Calmfors tycker att regeringen skulle ha satsat mellan 15 och 25 miljarder kronor redan under nästa år.

– Det är väl bra att man gör det här. Men enligt min bedöming är det för lite. I den här situationen är det större risker att göra för lite än för mycket. Därför borde man ha gjort mera, säger han till Svenska Dagbladet.

Däremot anser han att pengarna till fler nystartsjobb och satsningarna på rot-avdrag kommer att ge effekt. Han berömmer även regeringen för att inte gå in med särskilda satsningar till Volvo och Saab.

– Jag tror att man ska avstå från det. Där tror jag att regeringen gör rätt bedömning. Det vore oerhört riskabelt att satsa på sådant. Då kan man låsa sig fast med stora utgifter. Det är sannolikt ändå så att fordonsindustrin måste krympa, säger han.

Konkunkturinstitutets chef för avdelningen för offentliga finanser Fredrik Bystedt tycker också att regeringen hade kunnat göra mer.

– Med den konjunkturbild vi ser finns ett motiv för att bedriva en än mer expansiv finanspolitik än vad det här innebär, säger han till Svenska Dagbladet.

Bystedt hade velat se "mer av allt":

– Vi har inte så mycket åsikter om enskilda förslag. Men det ska naturligtvis vara åtgärder som är effektiva och går att sätta in snabbt. Vi förespråkar ju inte att man eldar för kråkorna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela