EU röstar mot internetövervakning

En stor majoritet röstade för ett övervakningskritiskt betänkande.


Med stor majoritet röstade Europaparlamentet under torsdagen igenom ett betänkande om den personliga integriteten på internet. Det är Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) som ligger bakom initiativbetänkandet De grundläggande rättigheterna på internet, som slår ett slag för ökad integritet på internet.

Genom att rösta för betänkandet säger parlamentet nej till förslaget att personer ska kunna stängas av från internet om de till exempel fildelar upphovsrättsskyddat material - ett förslag som den franska regeringen är positiv till.

Dessutom betonas att "systematisk övervakning" av internetanvändare ska förbjudas. Man vill också kraftigt begränsa de fall där internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om sina kunder till myndigheterna. Man går alltså rakt emot den svenka IPRED-lagen.

Betänkandet får dock inga juridiska konsekvenser. Ett initiativbetänkande är ett sätt för parlamentet att skicka signaler till EU-kommissionen och ministerrådet - inte ett konkret lagförslag.

Inger Segelström ingår i utskottet LIBE som står bakom betänkandet. Hon ser torsdagens parlamentsbeslut som en stor framgång.

– Har 27 länders parlamentariker röstat igenom det här med så stor majoritet som det faktiskt blev, så innebär det att folkvalda från hela Europa tycker att de mänskliga rättigheterna på internet inte får kränkas. Det är en tydlig signal, säger hon till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!