LO-basen försökte tysta journalister

Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin avslöjar LO:s maktambitioner.


LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreteraren Erland Olauson pekade ut Aftonbladets medarbetare Lena Mellin och Lotta Gröning. De skulle bort, gärna så fort som möjligt. Det var det tydliga budskapet från facket vid Aftonbladets styrelsemöten, avslöjar förre chefredaktören Anders Gerdin.

– Wanja och Erland ville ha en sosse man kunde lita på som debattredaktör. Det var inte Lotta Gröning. Man tyckte att sossarnas och LO:s synpunkter inte kom fram tillräckligt. Man ville i stället ha en ny debattsida i anslutning till ledarsidan. Detta var jag stark motståndare till. Jag ville inte ha en debattsida som styrs och är beställd av ägarna, säger Gerdin till Expressen.

LO äger 50,1 procent av Aftonbladet och har tydligt deklarerat sitt missnöje med den politiska rapporteringen i tidningen, som betecknar sig som oberoende socialdemokratisk. Lena Mellin, politisk kommentator, och Lotta Gröning, debattredaktör, skulle tystas, enligt Gerdin.

– Lotta Gröning var inte ett populärt namn hos de LO-representanter som satt, och fortfarande sitter, i Aftonbladets styrelse. LO tyckte inte att Gröning skulle representera Aftonbladet utåt, säger han till Expressen.

Lundby-Wedins pressekreterare Ulla Johansson förnekar att det skulle ha funnits något intresse från LO att tysta några journalister.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!