Flygvapnet snart i Afghanistan

Snart behärskar det svenska försvaret det afghanska luftrummet.


Om några veckor förstärks den svenska styrkan i Afghanistan med flyg. Då stationeras ett Herculesplan och cirka 20 personer på flygbasen Marmal utanför Mazar-e-Sharif.

Förbandet lyfter från F 7 i Såtenäs på valborgsmässoafton eller 1 maj. Sedan väntar transportuppdrag över hela Afghanistan fram till mitten av september, då styrkan återvänder till Sverige.

– Vi räknar med att flyga cirka 80 timmar per månad. Och vi ska kunna flyga alla typer av uppdrag, det vill säga personaltransporter och materieltransporter. Däremot ställs inga krav på att vi ska kunna genomföra personal- eller materielfällning, att man fäller från luften, säger Henrik Gebhardt, informationschef på F 7.

Den svenska flygstyrkan lyder under Isaf-kommandot, den Natoledda styrka som på FN:s uppdrag ansvarar för säkerheten i Afghanistan. Men Sverige har rätt till nationella förbehåll vid insatser.

Om man till exempel skulle bedöma att det är mycket riskfyllt att starta och landa på en bas i södra eller östra Afghanistan, där striderna med talibanerna är mycket hårda så kan svenskarna avstå.

– Flygtaktiska staben kan lägga in nationella förbehåll med hänsyn till bedömd hotbild och den riskhanteringsanalys man gör, säger Henrik Gebhardt.

Den svenska flyginsatsen är en del i den förstärkning av Afghanistanstyrkan som riksdagen beslutade om i höstas. En annan del utgörs av personal som ska utbilda afghanska officerare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!