Annika Östbergs plan har lyft

Planet lyfte 21.26, svensk tid. Men de mellanlandar på Island under natten.


Annika Östberg är på väg hem efter 28 år innanför amerikanska fängelsemurar. Enligt Aftonbladet lyfte svenskans plan 21.26, svensk tid, och kommer att mellanlanda på Island över natten.

I går kom uppgifter om att 55-åriga Östberg, som suttit fängslad i USA i 28 år, är på väg att flyttas till Sverige.

Räknade inte med att få se dottern igen

Dokumentärfilmaren Tom Alandh har länge haft kontakt med både Annika Östberg och hennes mamma Maj-Britt Tillery, och direkt när han fick höra om att Östberg kunde vara på väg hem ringde han till mamman.

–Hon vet inte mer än någon annan, hon är lika överraskad som alla andra. Hon har inte fått någon officiell information, säger han till TT.

I dag vid lunch hälsade han på Maj-Britt Tillery i hennes bostad.

–Hon är oerhört glad. Hon ser självklart fram emot att få träffa sin dotter igen även om hon är medveten om att hon inte kommer att dansa in i köket direkt.

Enligt Alandh var senaste gången mor och dotter träffade varandra för tre eller fyra år sedan.

–Förr brukade mamman resa dit en gång om året, men det är en lång och jobbig flygresa och hon är en 80-årig dam. Hon räknade inte med att få se sin dotter igen, för fram till nu har det verkat helt stenhårt låst att få henne förflyttad.

Varför Annika Östberg blivit utlämnad nu finns det än så länge ingen som vill eller kan svara på. En orsak skulle kunna vara Kaliforniens överfulla fängelser.

Den stat som lämnar ut en medborgare till ett annat land kan dock ställa villkor för att göra detta, till exempel att någon tidsbestämning av ett livstidsstraff inte får komma i fråga i fångens hemland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad efter skidolycka

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.