Stort norskt fylleslag i Strömstad

Kommunen försökte lugna norrmännen med brassmusik.


Fylleslaget i Strömstad skrämde som vanligt livet ur ortsborna. Kommunens motmedel - brassmusik. Trots det omhändertogs ett stort antal norrmän för fylleri.

Norsk tradition

– Det är en tradition att norrmännen kommer hit och det har vi förberett oss för. Mest är det norska unga män som vi har besvär med, säger Torbjörn Hansson, inre befäl på strömstadspolisen.

Polisen hade omkring 50 extrainkallade och ett utökat samarbete med norska polisen. På förmiddagen kom rapporter från de norska kollegorna om att ett stort antal fordon var på väg mot Strömstad.

Dagens huvudnummer var nämligen den spontana bilkortegen med mestadels norska ungdomar som ringlade fram genom stan. Centrum var tillfälligt avspärrat så att det bara fanns en gata öppen som fungerar som en ringled.

Lokal gräddfil

Men vanliga Strömstadsbor släpps igenom polisavspärrningarna, försäkrade Jan Palmblad, kultur- och informationschef i kommunen.

TT: Men hur ser man skillnad på vanliga Strömstadsbor och de andra?

– De senare är ovanligt skräniga, en utåtriktad glädje skulle man kunna säga, med hög musik och viftande norska flaggor, förklarar Jan Palmblad som själv befann sig mitt i folkmyllret.

TT: Håller sig ortsborna hemma en dag som denna eller är de också ute på gatorna?

–De flesta är nog ute och ser med förskrämd förtjusning på det hela. Många vill nog inte vara utan skärtorsdagsfirandet ändå, tror Jan Palmblad.

Frälsis ersatte spriten

Strömstad kommun gjorde vad de kunde för att minska fylleriet. Ortens Systembolag var stängda för andra året i rad och för att få norrmännen att tänka på annat än sprit så satsade man på brassmusik signerat Frälsningsarmén.

– Det är 200-300 frälsningssoldater som spelar på olika platser i Strömstad, berättade Jan Palmblad.

För polisens del var läget lugnare än man räknat med. Totalt omhändertogs ett 20-tal personer för fylleri, en för rattfylleri och ett par stycken för misshandel, mest norska unga män. Sent på eftermiddagen var det extra hektisk för polisen i Strömstad då norrmännen försökte få ut sina kompisar ur fyllecellerna för att fortsätta festligheterna i norska Halden.

Lyssna på Ken när han rappar i Strömstad

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

1 timme sedan
I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.