Fick fel p-stav - blev med barn

Ett ungt par upptäckte att de väntade barn - trots att flickan hade p-stav.


Ett ungt par upptäckte plötsligt att de väntade barn - trots att kvinnan hade en p-stav inopererad i armen. När staven togs ut, visade den sig vara en övningsstav.

Flickan, som bor i Göteborgsområdet, var bara 16 år när hon blev med barn. Graviditeten upptäcktes efter nästan 20 veckor. Efter det skulle p-staven tas ut, vid ett besök på vårdcentralen. När det gjorts, fick flickan ett nytt överraskande besked av personalen.

Så säger hon att detta är troligtvis en övningsstav som du har fått i dig. Det är ingen riktig p-stav, berättar flickan i onsdagens Uppdrag granskning i Sveriges Television.

En riktig p-stav är vit och ligger förpackad, medan en övningsstav är blå. Frågan är hur det kunde bli så fel. Händelsen har utretts av både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men ingen av dem kom fram till något resultat.

Enligt läkemedelsföretaget finns ingen risk att attrapper förväxlas med äkta p-stavar förrän vid hanteringen där de sätts in, till exempel på en vårdcentral.

Nu är det unga paret föräldrar till en tvåårig pojke. De har inte fått någon ersättning för misstaget med p-staven, eftersom försäkringsbolagen anser att ingen lidit någon skada.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Unga britter kan få rökförbud hela livet

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.

Svinesundsbron avstängd efter olycka

En trafikolycka inträffade på E6 på Svinesundsbron mellan Norge och Sverige på tisdagen.

Här vägrar Postnord dela ut brev

Brevlådorna är för små och låga. Därför har Postnord vägrat dela ut post i ett bostadsområde i Karlskrona under flera veckor.