Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fick fel p-stav - blev med barn

Nyheter | 15/04/2009 11:02

Ett ungt par upptäckte att de väntade barn - trots att flickan hade p-stav.

Ett ungt par upptäckte plötsligt att de väntade barn - trots att kvinnan hade en p-stav inopererad i armen. När staven togs ut, visade den sig vara en övningsstav.

Flickan, som bor i Göteborgsområdet, var bara 16 år när hon blev med barn. Graviditeten upptäcktes efter nästan 20 veckor. Efter det skulle p-staven tas ut, vid ett besök på vårdcentralen. När det gjorts, fick flickan ett nytt överraskande besked av personalen.

Så säger hon att detta är troligtvis en övningsstav som du har fått i dig. Det är ingen riktig p-stav, berättar flickan i onsdagens Uppdrag granskning i Sveriges Television.

En riktig p-stav är vit och ligger förpackad, medan en övningsstav är blå. Frågan är hur det kunde bli så fel. Händelsen har utretts av både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men ingen av dem kom fram till något resultat.

Enligt läkemedelsföretaget finns ingen risk att attrapper förväxlas med äkta p-stavar förrän vid hanteringen där de sätts in, till exempel på en vårdcentral.

Nu är det unga paret föräldrar till en tvåårig pojke. De har inte fått någon ersättning för misstaget med p-staven, eftersom försäkringsbolagen anser att ingen lidit någon skada.

Skrivet av: