AMF-utredning klar

- 18/04/2009, 19:53 -

Den omtalade utredningen om skandalen i AMF Pension är klar.

Den omtalade utredningen om skandalen i AMF Pension är klar. I går kväll satt styrelsen i AMF i ett extrainkallat möte om utredningen, som kommer att presenteras i dag.

AMF Pension bekräftar för TT att utredningen kring pensionsskandalen är klar. Företaget vill inte ge några kommentarer, utan hänvisar till ett pressmeddelande under dagen där resultatet kommer att presenteras.

I går kväll träffades styrelsen.

– Det är ett informationsmöte för styrelsen, säger Joakim Jakobsson, pressekreterare på delägaren LO, till TT.

Han vill inte gå in på vilken slags information det rör sig om. Men enligt Dagens Industri var det just utredningen som styrelsen informerades om på fredagskvällen.

Styrelsen i AMF, ägt till lika delar av LO och Svenskt Näringsliv, har sagt att förre vd:n Christer Elmehagens pensionsavsättningar var för stora och bryter mot anställningsavtalets intentioner. Styrelsen har ansett sig förd bakom ljuset och vill veta om skadestånd kan utkrävas av Elmehagen.

Detta har revisionsfirman Ernst & Young och Linklaters Advokatbyrå fått i uppdrag att titta närmare på.

Utredningen ska också försöka reda ut turerna kring Elmehagens och förre vice vd:n Ingvar Skebergs flytt av egna pensionspengar för att undvika det så kallade återtag som sänkte kundernas pensionskapital. Frågan är om de båda brutit mot sin lojalitetsplikt gentemot AMF.

Elmehagen har sagt att han är villig att förhandla om återbetalning av de nära tre miljoner kronor han sparade på flytten.

Intresset för utredningen är stort, inte minst för att Wanja Lundby-Wedins framtid som LO-ordförande kan hänga på den. Men också styrelseordförande Göran Tunhammars agerande läggs sannolikt i vågskålen.

Skrivet av: