Tisdag 26 Okt
Stockholm

Daniel Beijner har samlat in 500 000 till två våldtäktsoffer

Daniel Beijner har samlat in nästan 500 000 kronor till våldtäktsoffren.
Daniel Beijner har samlat in nästan 500 000 kronor till våldtäktsoffren. Foto: Isabell Höjman/TT/Privat

Våldtäktsmannen fick 840 000 kronor i skadestånd, offret fick nästan ingenting.
Det fick Daniel Beijner att starta en insamling till den utsatta kvinnan, som nu är uppe i nästan 500 000 kronor.
– Systemet är trasigt, säger han.

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våren 2017 utsattes två kvinnor för våldsamma våldtäkter i Malmö. Två bröder dömdes till fängelse och utvisning för brotten, samt ett skadestånd på 225 000 kronor. 

Men nyligen kom det fram att mannen var under 18 år när han begick den ena av våldtäkterna, och därför fick han för en vecka sedan ett skadestånd på 840 000 kronor eftersom han fått ett för hårt straff för sin ålder, läs mer om det här. 

"Väldigt orättvist"

Detta fick många att reagera, en av dem var Daniel Beijner, som driver Salong betong. Beijner startade därför en insamling till de utsatta kvinnorna som nu är uppe i nästan 500 000 kronor. 

– Det är väldigt orättvist att han får pengar, men att man inte kan ta av de pengarna och ge till offren. Jag såg det och kände att jag kan inte veta om det här, utan att göra något, säger han till Nyheter24. 

Insamlingen, som avslutas på torsdag, blev betydligt större än Daniel Beijner trott. Därför har han bestämt sig för att även skänka en del av pengarna till en kvinnojour. 

– Det här är ett system som inte är hållbart. Vi kan inte ha ett samhälle där kvinnor är livrädda dygnet runt och när det väl händer något så blir dom inte ersatta och våldtäktsmännen får skadestånd, säger han.

Dragit in 900 000 ihop Antonio Axu

Beijner har varit i kontakt med två andra som även de samlar in pengar till offren. En av dem är Jonathan Alvén som under tisdagen gav sin insamling på 178 000 kronor till Petra. 

Den andra är stylisten Antonio Axu, som i dagläget fått ihop runt 400 000 kronor. 

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela