Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krav på att piratmål tas om

- 23/04/2009, 09:10 -

Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, har varit medlem i flera upphovsrättsföreningar, uppger P 3 Nyheter.

Flera experter som programmet talat med anser att mannen därför inte borde ha tagit målet.

Domaren är bland annat medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt.

Andra medlemmar är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången. Föreningen uppger sig vara "en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner".

Domaren sitter också med i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd som bland annat verkar för starkare upphovsrätt. Därtill ska domaren ha jobbat extra på stiftelsen.se, där en av kollegorna är Monique Wadsted.

– Det kan bli aktuellt att ta om rättegången. Men då måste advokaterna ta upp det här omedelbart, säger advokat Leif Silbersky.

Domaren själv håller inte med.

– Jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de här engagemangen, säger domaren Tomas Norström till P 3 Nyheter.

En av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.

"Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början", skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att den utredande polisen i målet gick till ett jobb hos ett av de anklagande företagen innan utredningen ens var färdig. Oacceptabel korruption, enligt partiet.

"Domaren i målet är medlem i en intresseförening och umgås privat med målsägarens advokater. Upphovsrättslobbyn har verkligen lyckats ta korruptionen till Sverige", skriver Falkvinge.

Skrivet av: