Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige spanade på CIA-plan

Nyheter | 24/04/2009 09:25

Göran Perssons regering kände till att CIA använde Sverige som transitland.

Göran Perssons regering kände till att den amerikanska underättelsetjänsten CIA använde Sverige som transitland för att transportera misstänkta terrorister, uppger Expressen med hänvisning till anonyma källor.

Försvarsdepartementet hade uppgifter om att en misstänkt fångtransport var på väg från USA till Arlanda 2005. Försvarsmakten fick då i uppdrag att spana mot CIA-planet, skriver Expressen.

Uppgifterna bekräftas av Försvarsmakten.

– Vi har undersökt planet men lämnar inga andra kommentarer, säger Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten, till tidningen.

Syftet ska, enligt Expressen, ha varit att fastställa om CIA förde ut människor mot deras vilja från USA. Under spaningen upptäcktes att fångar satt i planet med huvor och inte kunde röra sig, uppger en källa för tidningen.

Sveriges tidigare utrikesminister Laila Freivalds (s) sade 2006 till TT att man inte sett att det skulle ha förekommit någon aktivitet med CIA-bakgrund alls i Sverige.

Skrivet av: