Söndag 25 Jul
Stockholm

Så sprider nazisterna sin propaganda – helt öppet på Facebook

Sprider propaganda på Facebook.
1 av 4
Sprider propaganda på Facebook. Foto: Faksimil Facebook
Hyllar Adolf Hitler.
2 av 4
Hyllar Adolf Hitler. Foto: Faksimil Facebook
Sidan gillas av närmare 3 000 användare.
3 av 4
Sidan gillas av närmare 3 000 användare. Foto: Faksimil Facebook
Kommentarer på Hitler-hyllningen.
4 av 4
Kommentarer på Hitler-hyllningen. Foto: Faksimil Facebook

Hitler är "den mest godhjärtade människa som någonsin existerat på jorden". Så skriver Nordfront, som drivs av den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, på Facebook – en sida som gillats av nästan 3 000 användare.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Aktiviteten i Sverige

Enligt en rapport gjord av stiftelsen Expo pågår just nu den största mobiliseringen av nazister i Sverige sedan andra världskriget. 

Rapporten visar på en rekordhög aktivitet där nästan allt numera kretsar kring två organisationer – Svenskarnas parti (SvP) och Svenska Motståndsrörelsen (SMR). För hela miljön ökade antalet aktiviteter med 28 procent jämfört med 2012. Det totala antalet aktiviteter var 2 333.

Antalet aktiviteter för nynazistiska SvP ökade markant under 2013. 1 617 jämfört med 1 034 aktiviteter 2012. Den vanligaste typen av aktivitet är fortfarande propagandaspridning. Partiet har varit mest aktiva i Värmlands län.

De kallar sig för "det fria Nordens röst" och på Facebook gör Nordfront, som drivs av den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, propaganda för sin sak. Det är alltså samma organisation som låg bakom den uppmärksammade attacken mot en demonstration mot rasism och nazism i Kärrtorp i december förra året.

3 000 likes

Organisationen, som granskas i kvällens Uppdrag Granskning, har gillats av närmare 3 000 Facebookanvändare och sprider fritt sina åsikter. Bland annat med länkningar till den egna nazistiska sajten Nordfront men också med rena uppdateringar.

Detta kan jämföras med att Svenska motståndsrörelsen enligt Säpo består av 150–200 personer, varav 30-40 begår politiskt motiverade brott, uppger ETC.

Det var så sent som förra året som SMR skaffade sig Facebook – och internet är en viktig plattform för dem och andra nazistiska organisationer.

– Det är nog jätteviktigt för dem, nätet är deras största verktyg för att sprida information, sa Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo, till Nyheter24 förra året.

"Må din ande vägleda oss genom dessa svåra tider"

Bland annat skrev man i söndags, på Adolf Hitlers födelsedag, att Nazitysklands diktator är den "mest unika, storartade och godhjärtade människa som någonsin existerat på jorden". Ett inlägg som kompletterats med en bild som gillats över 150 gånger och som delats av närmare 60 användare.


"Må din ande vägleda oss genom dessa svåra tider" skriver en användare under bilden. "Vila i frid en hjälte, en kamrat, en underbar och godhjärtad man. Vi återupptar din kamp för ras och nation! Heil Hitler!" skriver en annan.


"Hitlerfirande"

Facebooksidan länkar även till en artikel som handlar om hur medlemmar och sympatisörer till organisationen har ett så kallat "Hitlerfirande" på just naziledarens födelsedag. En typ av firande som Nyheter24 tidigare har uppmärksammat.

Samma dag hissades hakkorsflaggor på olika platser runt om i landet.

Sidan länkar också till artiklar där man hänger ut meningsmotståndare med såväl namn som bild och till artiklar om olika aktioner som utförts av organisationens medlemmar.

Här kan du se ett klipp ur kvällens Uppdrag Granskning:

Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1 på onsdagen.

***

I somras granskade Nyheter24 nazismen i Sverige. De artiklarna hittar du nedan.

"Nätet är nazisternas bästa verktyg"

"Finns flera som kan tänka sig att använda våld"

"Man ska aldrig underskatta en fascist"

Så lever barnen i den nazistiska miljön

"Internet anledningen att nationalismen fått ett uppsving senaste åren"

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela